Karmelizovaná cibulka dává tomuto pokrmu skvělý základ pro bohatou a jemnou chuť. Zelí se vaří s rajčatovým protlakem, cukrem a kořením. Poté se vše navrství do zapékací mísy, poklade bramborami a peče dozlatova. Už se vám sbíhají sliny? Tak si pojďme společně tuto dobrotu připravit!
Co budete potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1 střední hlávka zelí (cca 1 kg), nakrájená na čtvrtky, zbavená jádřinců a nakrájená
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ½ lžičky cukru
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky nového koření
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 2 velké brambory, nakrájené na velmi tenké plátky
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a rošt umístěte doprostřed.
- Velkou zapékací mísu lehce vymažte tukem a dejte stranou.
- Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve svém největším hrnci na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a opékejte asi 6 minut, dokud nezesklovatí.
- Přidejte nakrájené zelí, posypte solí a přikryjte pokličkou.
- Snižte teplotu na střední a vařte 10 minut bez zvednutí pokličky.
- Sejměte pokličku, dobře promíchejte a přidejte rajčatový protlak, cukr, nové koření, uzenou papriku a kajenský pepř.
- Pořádně promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
- Odstraňte poklici a vařte dalších 10 minut za občasného míchání, dokud zelí nezvadne a nezměkne.
- Zelí přendejte do připravené zapékací mísy a hřbetem stěrky rovnoměrně přitlačte.
- Navrch dejte brambory tak, aby se plátky překrývaly.
- Vršek potřete trochou olivového oleje a posypte solí.
- Pečte v troubě 30 minut nebo dokud nejsou brambory zlaté a křupavé.
- Podávejte horké!