Veganské zapékané brambory

Veganské zapékané brambory
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Karmelizovaná cibulka dává tomuto pokrmu skvělý základ pro bohatou a jemnou chuť. Zelí se vaří s rajčatovým protlakem, cukrem a kořením. Poté se vše navrství do zapékací mísy, poklade bramborami a peče dozlatova. Už se vám sbíhají sliny? Tak si pojďme společně tuto dobrotu připravit!

Co budete potřebovat

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1 střední hlávka zelí (cca 1 kg), nakrájená na čtvrtky, zbavená jádřinců a nakrájená
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky nového koření
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 2 velké brambory, nakrájené na velmi tenké plátky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C a rošt umístěte doprostřed.
  • Velkou zapékací mísu lehce vymažte tukem a dejte stranou.
  • Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve svém největším hrnci na středně vysokém plameni.
  • Přidejte cibuli a opékejte asi 6 minut, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte nakrájené zelí, posypte solí a přikryjte pokličkou.
  • Snižte teplotu na střední a vařte 10 minut bez zvednutí pokličky.
  • Sejměte pokličku, dobře promíchejte a přidejte rajčatový protlak, cukr, nové koření, uzenou papriku a kajenský pepř.
  • Pořádně promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
  • Odstraňte poklici a vařte dalších 10 minut za občasného míchání, dokud zelí nezvadne a nezměkne.
  • Zelí přendejte do připravené zapékací mísy a hřbetem stěrky rovnoměrně přitlačte.
  • Navrch dejte brambory tak, aby se plátky překrývaly.
  • Vršek potřete trochou olivového oleje a posypte solí.
  • Pečte v troubě 30 minut nebo dokud nejsou brambory zlaté a křupavé.
  • Podávejte horké!
Zapékané brambor se zelím a karamelizovanou cibulí v zapékací míse se lžící.
www.theironyou.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.