Kouzelný recept, který si podmaní vaše chuťové buňky a navíc je tak zdravý a jednoduchý na přípravu! Kombinace zelí, hnědé rýže, řapíkatého celeru, vlašských ořechů a čerstvých bylinek je prostě jedinečná.
Ingredience
- 2,5 šálků vařené hnědé rýže
- 1 velké zelí, zbavené jádra
- ⅓ šálku zeleninového vývaru
- ½ šálku nakrájené šalotky
- ½ šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku, nasekané
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
- ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky
- ¼ šálku čerstvé nasekané máty
- ½ lžičky soli
- čerstvý mletý černý pepř
- 3 šálky drcených rajčat
- 3 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky vloček červeného chilli
- paprika na posypání
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
- Ze zelí opatrně oloupejte 12 velkých listů.
- Listy spařte 2 minuty ve vroucí vodě.
- Okamžitě vyjměte a rozložte na ručníky, aby uschly.
- Ve velké pánvi zahřejte ⅓ šálku zeleninového vývaru.
- Šalotku a řapíkatý celer restujte do změknutí a asi 4-5 minut.
- Přidejte česnek a vlašské ořechy a ještě minutu restujte.
- Přidejte sůl a mletý černý pepř.
- Do pánve přidejte uvařenou rýži a promíchejte.
- Přidejte čerstvé bylinky.
- Sundejte ze sporáku.
- Ochutnejte směs a případně dokořeňte.
- Smíchejte 3 šálky drcených rajčat s třtinovým cukrem a vločkami červeného chilli.
- Ujistěte se, že se cukr rozpustil.
- Přidejte dva šálky omáčky na dno zapékací misky 23 x 23 cm.
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Dejte zelný list na prkénko.
- Nandejte na něj část náplně, asi ¼ až ⅓ šálku na list.
- List zabalte do malého balíčku, aby náplň nemohla vypadnout.
- Nahoře přišpendlete párátkem.
- Přidejte do zapékací misky.
- Opakujte se zbývajícími listy a směsí.
- Přelijte trochou zbylé rajčatové omáčky.
- Přikryjte a pečte 25 minut.
- Podle potřeby posypte trochou papriky.
Okuste kouzlo i vietnamské kuchyně a inspirujte se našimi recepty na jarní rolky, které jsou naprosto neodolatelné!