I vegani si u nás přijdou na své! Máme pro ně totiž jemný a krémový cheesecake s lahodně křupavým korpusem. Místo čerstvých borůvek lze použít i teplou borůvkovou omáčku.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 100 g mandlové mouky
- 125 g hladké mouky
- 50 g moučkového nebo kokosového cukru
- ½ lžičky jemné soli
- 5-6 lžic kokosového oleje bez zápachu nebo veganského másla, rozpuštěného
Na náplň:
- 200 g kešu ořechů, namočených ve vroucí vodě po dobu 30 minut
- 120 ml ovesného mléka
- kůra ze 2 citronů
- 6 lžic citronové šťávy
- 250 g extra jemného tofu
- 125 g moučkového cukru
- ½ lžičky citronového extraktu (volitelné)
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- špetka kurkumy
- špetka soli
- 2 lžíce tapiokového škrobu
Na ozdobu:
- čerstvé borůvky
- veganská šlehačka
- veganské pusinky
Postup
- Do velké mísy dejte mandlovou mouku, hladkou mouku, cukr a sůl.
- Dobře promíchejte.
- K suchým ingrediencím prsty vetřete tuk.
- Směs by měla připomínat lehce vlhkou drobenku.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte dno a boky pečicím papírem.
- Rukama rozložte drobenku na dno formy a prsty ji zatlačte na dno a trochu do strany.
- Korpus stlačte pomocí skleněné sklenice s plochým dnem přes kus pečícího papíru.
- Na pár místech propíchejte dno vidličkou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 30 minut.
- Nechte vychladnout.
- Scezené kešu oříšky, ovesné mléko, citronovou šťávu a citronovou kůru dejte do mixéru.
- Mixujte, dokud nebude směs super hladká a nebudou v ní žádné hrudky.
- Poté přidejte zbytek ingrediencí a znovu rozmixujte do hladka.
- Směs nalijte na předpečený základ.
- Několikrát poklepejte plechem o pracovní stůl, aby praskly vzduchové bubliny ve směsi.
- Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40–45 minut.
- Před krájením nechte zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
- Ozdobte borůvkami a veganskými pusinkami, případně veganskou šlehačkou.