Tento guláš z bílých fazolí je zdravý, veganský, bez lepku a bez přidaného oleje. Navíc ho jednoduše připravíte v multifunkčním hrnci a nebudete tak mít na práci úklid žadného nádobí.
Ingredience
- 340 g bílých fazolí (např. Cannellini), namočených přes noc
- 3 střední šalotky, nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, nakrájené
- 3 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na plátky
- 1 velká nebo 2 malé až střední brambory, omyté, oloupané a nastrouhané
- 3 a 1/2 zeleninového vývaru
- 1 až 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
- bouqet garni (2 bobkové listy + několik snítek petrželky a tymiánu, pevně svázané kuchyňským provázkem)
- 1 a ½ – 2 lžičky soli
- čerstvé namletý černý pepř podle chuti
- 1 plechovka (410 g) drcených rajčat
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
Na gremolatu:
- 1 velká hrst petrželky, listy a natě
- 1 velký stroužek česneku, oloupaný a ponechaný vcelku
- 1 malý bio citron
- hrubá nebo vločkovitá mořská sůl
K podávání:
- čerstvá citronová šťáva
- extra panenský olivový olej
- křupavý celozrnný chléb
Postup
- Fazole zalijte 6 šálky (asi 1,4 l) vody a 2 lžičkami soli.
- Namočte na 8 hodin nebo přes noc, poté je sceďte a opláchněte pod studenou vodou.
- Nalijte zeleninový vývar do multifunkčního hrnce.
- Přidejte namočené a okapané bílé fazole, šalotku, česnek, řapíkatý celer, nastrouhané brambory, kmín, papriku, sůl, pepř a bouquet garni.
- Promíchejte.
- Přidejte drcená rajčata a rajčatový protlak na ostatní ingredience, ale nemíchejte, nechte rajčata sedět navrchu.
- Zajistěte víko a nastavte uvolňovač tlaku na těsnění.
- Zvolte nastavení Tlakové vaření při vysokém tlaku a nastavte dobu vaření na 12 minut.
- Zatímco se guláš vaří, připravte si gremolatu.
- Petrželku nasekejte nahrubo.
- Nastrouhejte česnek přímo na petrželku a navrch této směsi nastrouhejte citron, dávejte pozor, abyste neoloupali bílou dřeň pod slupkou.
- Česnek a citronovou kůru vmíchejte do petrželky a sekejte, dokud není vše jemně nasekané.
- Posypte trochou hrubé nebo vločkové mořské soli.
- Jakmile 12minutový časovač skončí a pípne, nechte tlak přirozeně uvolnit.
- Otevřete hrnec a ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl.
- Guláš přendejte do jednotlivých misek a do každé přidejte trochu gremolaty.
- Pokud chcete, pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy a trochou extra panenského olivového oleje a podávejte s celozrnným pečivem.
- Zbytky uchovávejte v lednici po dobu až 4-5 dnů.