Veganský fazolový guláš z multifuknčního hrnce

Veganský fazolový guláš z multifuknčního hrnce
Příprava: 30 minut Vaření: 12 minut Počet porcí: 4

Tento guláš z bílých fazolí je zdravý, veganský, bez lepku a bez přidaného oleje. Navíc ho jednoduše připravíte v multifunkčním hrnci a nebudete tak mít na práci úklid žadného nádobí.

Ingredience

  • 340 g bílých fazolí (např. Cannellini),  namočených přes noc
  • 3 střední šalotky, nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nakrájené
  • 3 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na plátky
  • 1 velká nebo 2 malé až střední brambory, omyté, oloupané a nastrouhané
  • 3 a 1/2 zeleninového vývaru
  • 1 až 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
  • bouqet garni (2 bobkové listy + několik snítek petrželky a tymiánu, pevně svázané kuchyňským provázkem)
  • 1 a ½ – 2 lžičky soli
  • čerstvé namletý černý pepř podle chuti
  • 1 plechovka (410 g) drcených rajčat
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku

Na gremolatu:

  • 1 velká hrst petrželky, listy a natě
  • 1 velký stroužek česneku, oloupaný a ponechaný vcelku
  • 1 malý bio citron
  • hrubá nebo vločkovitá mořská sůl

K podávání:

  • čerstvá citronová šťáva
  • extra panenský olivový olej
  • křupavý celozrnný chléb

Postup

  1. Fazole zalijte 6 šálky (asi 1,4 l) vody a 2 lžičkami soli.
  2. Namočte na 8 hodin nebo přes noc, poté je sceďte a opláchněte pod studenou vodou.
  3. Nalijte zeleninový vývar do multifunkčního hrnce.
  4. Přidejte namočené a okapané bílé fazole, šalotku, česnek, řapíkatý celer, nastrouhané brambory, kmín, papriku, sůl, pepř a bouquet garni.
  5. Promíchejte.
  6. Přidejte drcená rajčata a rajčatový protlak na ostatní ingredience, ale nemíchejte, nechte rajčata sedět navrchu.
  7. Zajistěte víko a nastavte uvolňovač tlaku na těsnění.
  8. Zvolte nastavení Tlakové vaření při vysokém tlaku a nastavte dobu vaření na 12 minut.
  9. Zatímco se guláš vaří, připravte si gremolatu.
  10. Petrželku nasekejte nahrubo.
  11. Nastrouhejte česnek přímo na petrželku a navrch této směsi nastrouhejte citron, dávejte pozor, abyste neoloupali bílou dřeň pod slupkou.
  12. Česnek a citronovou kůru vmíchejte do petrželky a sekejte, dokud není vše jemně nasekané.
  13. Posypte trochou hrubé nebo vločkové mořské soli.
  14. Jakmile 12minutový časovač skončí a pípne, nechte tlak přirozeně uvolnit.
  15. Otevřete hrnec a ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl.
  16. Guláš přendejte do jednotlivých misek a do každé přidejte trochu gremolaty.
  17. Pokud chcete, pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy a trochou extra panenského olivového oleje a podávejte s celozrnným pečivem.
  18. Zbytky uchovávejte v lednici po dobu až 4-5 dnů.
Guláš z bílých fazolí servírovaný v míse s plátkem opečeného chleba s vedle položenými lžícemi a další porcí tohoto pokrmu.
www.rainbowplantlife.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.