Pokud jste ještě nevyzkoušeli tento pravý, tradiční řecký pokrm z vepřového nebo kuřecího masa, který se obvykle podává zabalený v měkké a nadýchané pitě s rajčaty, cibulí, tzatziki omáčkou a někdy i s bramborovými hranolky, tak tento recept je jeho přesnou kopií, bez živočišných surovin. Je mnohem zdravější a lehčí na trávená než jeho klasická verze!
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 2 lžíce olivového oleje
- Střední červená cibule (nakrájená na plátky)
- Lžíce česneku (prolisovaného)
- ¼ lžičky kmínu
- ¼ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky sušeného oregana
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 400 g žampionů (nebo hlívy ústřičné/shiitake/portobello)
- 200 g marinovaných artyčoků (okapaných)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce javorového sirupu
Na servírování
- 6 ks chlebů pita
- Salát
- Okurka (nakrájená na plátky)
- Ředkvičky (nakrájená)
- Cherry rajčátka (přepůlená)
- Veganské tzatziki
Postup
- Troubu si předehřejeme ne 200 stupňů
- Na pánvi vhodné do trouby přidáme olivový olej a nakrájenou červenou cibuli
- Směs opékáme, dokud cibule nezměkne
- Poté přidáme prolisovaný česnek, kmín, skořici, mletý hřebíček, černý pepř a sušené oregano a minutu restujeme, dokud se ingredience dobře nesmíchají
- Přidáme rajčatovou pastu a mícháme, dokud směs není jednotná
- Přidáme nakrájené žampiony a artyčoky
- Opékáme do změknutí
- Přidáme sójovou omáčku a javorový sirup
- Pokračujeme ve vaření, dokud se všechna tekutina nevyvaří a omáčka nebude lepkavá a hustá
- Poté vložíme celou pánev do trouby a pečeme 25 minut na 200 stupňů
- Zatímco se žampiony s artyčoky pečou, připravíme si ostatní ingredience na sestavení tohoto receptu na veganský gyros
- Pita chléb si rozehřejeme v troubě
- Nakrájíme si salát, okurky, ředkvičky a cherry rajčata
- Když jsou houby a artyčoky upečené začneme gyros sestavovat
- Střed pita chlebu potřeme veganskými tzatziki
- Poté přidáme salát, okurku, ředkvičky a cherry rajčata
- Nakonec přidáme směs hub a artyčoků a završíme to tzatziki omáčkou
- Okraje pita chlebu přeložíme kolem náplně a podáváme