Tento lahodný veganský a bezlepkový koláč z červeného rybízu může být jedním z mnoha výtvorů letošního rybízového léta.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 200 g rýžové mouky
- 60 g kešu másla
- 60 ml tmavého javorového sirupu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na náplň
- 200 g červeného rybízu
- 3 lžíce tmavého javorového sirupu
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- šťáva z půlky citronu
- ½ lžičky skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Vymažte plech na koláč.
- Všechny ingredience na koláčovou krustu zpracujte v kuchyňském robotu, dokud se nespojí v těsto.
- Těsto zlehka prohněteme do koule.
- Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme kouli.
- Vezměte jednu z kuliček a rukama ji zploštěte na placku.
- Vložte do připravené koláčové formy a rukama jí vytlačte do formy.
- Náplň na koláč připravíme smícháním všech surovin.
- Tuto směs přeneste do připravené koláčové krusty.
- Zbývající polovinu těsta, rozválejte a podélně nakrájejte na tenké proužky.
- Na náplni vytvořte z těchto proužků mřížku.
- Rybízový koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a náplň nezačne bublat a ztuhnout.