Luxusní bezmasý guláš, který je vydatný a příjemně pikantní, a červené víno mu dodává ten správný šmrnc. To prostě musíte ochutnat!
Ingredience
- 320 g jemně nakrájené bílé cibule
- 2 červené papriky, nakrájené
- 6 extra velkých stroužků česneku, lisovaného
- 2,5 – 3 šálky vývaru
- 1 lžička jemné soli
- 3-5 lžic maďarské papriky (ujistěte se, že není uzená)
- 1/4 šálku suchého červeného vína
- 8 malých brambor, nakrájených na kousky
- 410 ml plechovka nakrájených rajčat se šťávou
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- špetka kajenského pepře
Postup
- Nakrájejte si veškerou zeleninu.
- Do velkého hrnce na středním plameni přidejte cibuli, papriku, česnek, 1 šálek vývaru a 1/2 lžičky soli.
- Jakmile to po celém povrchu začne bublat, vařte asi 8 minut, dokud zelenina nezměkne a všechen vývar nezmizí.
- Před přidáním vína chcete, aby se vývar vyvařil, omáčka tak zůstane hustá a na konci nebude vodová.
- Přidejte papriku a víno a vařte asi 3 minuty.
- Přidejte brambory, rajčata, pepř, další 1/2 lžičky soli a zbývající vývar.
- Začněte s 1 a 1/2 šálky a přidejte další, pokud je to potřeba.
- Dobře promíchejte a zvyšte plamen.
- Jakmile dojde směs k varu, přikryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
- Vařte asi 15–20 minut, dokud brambory nezměknou, ale nebudou kašovité.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další koření.
- Ihned podávejte buď samotné nebo s bílou rýží.
Podívejte se také na naše recepty na buřtguláš v masové i veganské verzi! Tohle syté a velice chutné jídlo lze upravit v mnoha variantách, ať už doma nebo třeba venku nad ohněm.