Veganský pletenec na Velikonoce

Veganský pletenec na Velikonoce

Tento jednoduchý, a přesto velmi chutný recept na zdravější variantu velikonočního mazance vás překvapí svou perfektní strukturou a velmi dobrou chutí.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného droždí)
  • 300 ml vlažného sójového mléka (může být i ovesné)
  • 30 g cukru
  • 2 lžičky soli
  • 60 g rostlinného másla nebo margarínu
  • Na potření:
  • 2 polévkové lžíce neslazeného sójového nebo ovesného mléka
  • 2 lžíce agávového nebo javorového sirupu

Postup:

  • Droždí smícháme s vlažným sójovým mlékem i cukrem v malé misce a dáme na 5 minut odstát, aby začalo pěnit.
  • Do nádoby mixéru nebo kuchyňského robota nasypeme mouku, sůl, přidáme rozpuštěné droždí a hněteme zhruba 5 minut.
  • Přihodíme margarín/máslo a zpracováváme dalších 5 – 10 minut při střední rychlosti, aby vzniklo hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy.
  • Hotové těsto zakryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme 1 a 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
  • Potom si těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a z každého vyválíme 25 cm dlouhý provaz o průměru asi 5 cm.
  • Zapleteme 3 dlouhé provazy do pletence a poté zatočíme do kruhu a oba konce spojíme tak, že je pevně přitlačíme k sobě. To samé uděláme i s druhou trojicí provazů.
  • Připravíme si plech s pečícím papírem a pletence položíme na plech. Potřeme polovinou směsi sójového mléka s agávovým sirupem a při pokojové teplotě znovu necháme kynout dalších 30 minut.
  • V polovině kynutí si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Mazance potřeme zbývající směsí sirupu s mlékem a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 25 minut dozlatova. Pak už jen stačí nechat vychladnout a nakrájet.

Tip: Pokud budete chtít víc mazanců, můžete každý jednotlivý provaz zakroutit do pletence a vytvarovat jako kruh/věnec. Tím získáte 6 menších pletenců.

Recept na veganský pletený velikonoční mazanec.
Zdroj: https://www.aline-made.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.