Tento jednoduchý, a přesto velmi chutný recept na zdravější variantu velikonočního mazance vás překvapí svou perfektní strukturou a velmi dobrou chutí.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného droždí)
- 300 ml vlažného sójového mléka (může být i ovesné)
- 30 g cukru
- 2 lžičky soli
- 60 g rostlinného másla nebo margarínu
- Na potření:
- 2 polévkové lžíce neslazeného sójového nebo ovesného mléka
- 2 lžíce agávového nebo javorového sirupu
Postup:
- Droždí smícháme s vlažným sójovým mlékem i cukrem v malé misce a dáme na 5 minut odstát, aby začalo pěnit.
- Do nádoby mixéru nebo kuchyňského robota nasypeme mouku, sůl, přidáme rozpuštěné droždí a hněteme zhruba 5 minut.
- Přihodíme margarín/máslo a zpracováváme dalších 5 – 10 minut při střední rychlosti, aby vzniklo hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy.
- Hotové těsto zakryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme 1 a 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
- Potom si těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a z každého vyválíme 25 cm dlouhý provaz o průměru asi 5 cm.
- Zapleteme 3 dlouhé provazy do pletence a poté zatočíme do kruhu a oba konce spojíme tak, že je pevně přitlačíme k sobě. To samé uděláme i s druhou trojicí provazů.
- Připravíme si plech s pečícím papírem a pletence položíme na plech. Potřeme polovinou směsi sójového mléka s agávovým sirupem a při pokojové teplotě znovu necháme kynout dalších 30 minut.
- V polovině kynutí si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Mazance potřeme zbývající směsí sirupu s mlékem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 25 minut dozlatova. Pak už jen stačí nechat vychladnout a nakrájet.
Tip: Pokud budete chtít víc mazanců, můžete každý jednotlivý provaz zakroutit do pletence a vytvarovat jako kruh/věnec. Tím získáte 6 menších pletenců.