Tak trochu netradiční podání tohoto dezertu. Musíme vyhovět potřebám širokého publika a veganství je velmi populárním životním stylem, proto přicházíme s veganskou verzí tohoto dortu.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce kokosového oleje
- 200 g nemléčné čokolády
- 2 hrnečky bezlepkové mouky
- ½ šálku kakaa
- 1,5 lžičky jedlé sody
- lžička soli
- hrneček jablečného pyré
- 2 lžíce javorového sirupu
- lžička vanilkového extraktu
- lžíce jablečného octa
- 2 hrnečky nemléčného mléka (mandlové, sójové, ovesné)
- 150 g meruňkové marmelády
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Dortovou formu vymažeme rostlinným tukem a dno vyložíme pečícím papírem.
- Na vodní lázni rozpustíme kokosový olej s čokoládou.
- Než se čokoláda rozpustí, prosejeme si mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a promícháme.
- V samostatné míse smícháme jablečné pyré, javorový sirup, vanilku, ocet a nemléko.
- Mokré ingredience spolu promícháme.
- Za stálého míchání vlijeme mokré ingredience do suchých a mícháme, dokud se zcela nespojí.
- Přidáme čokoládovou směs a znovu promícháme.
- Polovinu těsta nalijeme do připravené formy.
- Vložíme formu s těstem do trouby a pečeme přibližně 30 – 35 minut.
- Provedeme test špejlí.
- Když je špejle čistá, vyndáme dort z trouby a necháme ho 5 minut chladnout ve formě.
- Poté z něj formu sundáme.
- Postup zopakujeme s druhou polovinou těsta, pečeme po stejně dlouhou dobu.
- Před nanesením marmelády necháme oba korpusy zcela vychladnout.
- Jednu polovinu potřeme marmeládou a přiklopíme tou druhou.