Veganský Schwarzwaldský dort

Veganský Schwarzwaldský dort

Lahodný šlehačkový dort s višněmi či třešněmi si můžete připravit i ve veganské podobě. A výsledek rozhodně stojí za to!

Co budete potřebovat

Na krém:

  • 135 ml aquafaby (můžete si ji jednoduše připravit i doma, postup níže)
  • 4-6 lžic cukru
  • 1 a ½ šálku kokosového krému
  • ¼ lžičky xanthanové gumy

Na suché ingredience:

  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 120 g kakaového prášku

Na mokré ingredience:

  • ¼ šálku + 2 lžíce olivového oleje (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
  • 180 g třtinového cukru
  • 180 ml pyré z červené řepy (postup viz níže)
  • 240 ml mandlového mléka (nebo jiného řídkého rostlinného mléka)
  • 60 ml espressa / silné kávy

Na třešňovou směs:

  • 450 g třešní nebo višní, vypeckovaných
  • 3 lžíce třešňového likéru (nebo 2 lžíce javorového sirupu a 1 lžíce citrónové šťávy)
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičné mouky / kukuřičného škrobu

Příprava aquafaby:

  • Pokud si chcete připravit domácí aquafabu, sceďte nesolenou konzervovanou cizrnu a tekutinu použijte.
  • Máte hotovo!

Příprava pyré z červené řepy:

  • 300 g omyté červené řepy dejte do hrnce s vodou, přiklopte pokličkou a vařte asi 1 hodinu nebo dokud řepa nepůjde snadno propíchnout nožem.
  • Po uvaření nechte červenou řepu vychladnout, prsty oloupejte slupky a rozmixujte v mixéru, kuchyňském robotu nebo tyčovým mixérem na kaši.
  • Možná budete muset přidat lžíci vody.

Příprava krému:

  • Do misky dejte vychlazený kokosový krém a rychle ho vyšlehejte drátěnou metlou, aby byla hladký a bez hrudek.
  • Šlehejte aquafabu, dokud nedosáhnete tuhých špiček.
  • Pro kontrolu otočte misku a sledujte, zda našlehaná aquafaba začne klouzat dolů.
  • Pokud se tak stane, pokračujte ve šlehání, dokud aquafaba bude v misce držet.
  • Jakmile máte tuhé špičky, začněte při šlehání velmi postupně přidávat cukr.
  • Pokud používáte sladké třešně, doporučujeme 4 lžíce cukru.
  • Pokud používáte višně, doporučujeme 6 lžic.
  • Vmíchejte xanthanovou gumu.
  • Drátěnou metličkou velmi, velmi pomalu a jemně zašlehejte kokosový krém do aquafaby.
  • Směs trochu splaskne, ale to je normální.
  • Dejte na pár hodin do lednice, aby „smetana“ ztuhla, ideálně přes noc.

Příprava korpusu:

  • Rozehřejte troubu na 175 °C a kulatou formu o průměru 15 cm vymažte malým množstvím oleje.
  • Smíchejte a prosejte všechny suché ingredience.
  • Ve velké mixovací míse elektrickým šlehačem šlehejte olivový olej spolu s cukrem.
  • Přidejte pyré z červené řepy, rostlinné mléko a espresso.
  • Dobře promíchejte.
  • Suché ingredience přidávejte k mokrým ve třech dávkách.
  • Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
  • Těsto nalijte do vymazané formy, jemně poklepejte o pracovní stůl a pečte asi 65–75 minut, dokud nevyjde párátko vložené do středu čisté.
  • Nechte zcela vychladnout.

Příprava třešňové směsi:

  • Vypeckované třešně vložte do malého hrnce spolu s třešňovým likérem a 3 lžícemi vody.
  • Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut, dokud třešně trochu nezměknou a nepustí šťávu.
  • Vyndejte třešně z hrnce a nechte vychladnout.
  • Vezměte 2 lžíce tekutiny, která zbyla v hrnci, a dejte je do malé misky.
  • Vmíchejte kukuřičnou mouku.
  • Nalijte kukuřičnou směs zpět do hrnce a nechte mírně provařit, aby omáčka zhoustla.
  • Dejte stranou vychladnout.

Příprava dortu:

  • Vychladlý korpus vodorovně rozpůlte zoubkovaným nožem.
  • Spodní a vrchní vrstvu potřete krémem.
  • Pokud dort děláte ve stejný den jako krém, dejte oba korpusy natřené krémem odděleně přes noc do lednice.
  • Poklaďte spodní vrstvu vychladlými třešněmi (zahuštěnou šťávu si ponechte na vrchní vrstvu).
  • Přiklopte vrchní vrstvou.
  • Ozdobte třešněmi, zahuštěnou třešňovou šťávou, jedlými květy a čokoládovými hoblinkami.
  • Uchovávejte v lednici 3 – 4 dny.
Šlehačkový dort s višněmi ozdobený jedlými květy.
www.lazycatkitchen.com

Máme pro vás i 5 vynikajících receptů na buchty bez lepku, po kterých se budete olizovat. Inspirujte se!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.