Veganský tartiflette

Veganský tartiflette

Ani vegani se nemusí ochudit o tento luxusní pokrm. Nebudeme vás přesvědčovat, že veganská varianta chutná stejně jako originál, protože to není pravda, každopádně je vynikající!

Co budete potřebovat

Na ,,sýrovou“ část:

  • 1 malá cibule
  • ½ mrkve
  • 100 g květáku
  • 1 malá brambora
  • 100 g kešu ořechů
  • 1 lžíce tapiokového škrobu (můžete použít i kukuřičný)
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2,5 dl vody (lze nahradit 1 dl vody bílým vínem)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčice
  • 1 dl šťávy z kysaného zelí
  • středomořské koření

Na ,,masovou“ část:

  • 3 lžíce oleje
  • 300 g žampionů
  • 300 g pórku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli

Na brambory

  • 1 kg oloupaných brambor
  • sůl

Postup

  • Začněte se ,,sýrovou částí“ pokrmu.   
  • Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ddejte do kastrolu spolu s kešu oříšky a podlijte vodou.
  • Přidejte sůl.
  • Vařte přikryté, dokud brambory nezměknou.
  • Sceďte.
  • Uvařenou zeleninu a kešu dejte do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi na sýrovou směs.
  • Mixujte, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.
  • Dejte stranou.
  • Nakrájejte pórek a žampiony.
  • Rozehřejte wok nebo pánev na vysokou teplotu a přidejte olej, pórek a žampiony.
  • Za stálého míchání restujte 3 minuty, poté přidejte zbytek ingrediencí na ,,masovou“ směs a vše restujte dalších asi 8 minut.
  • Výsledkem by měla být vysoce karamelizovaná lepkavá zelenina.
  • Oloupané brambory nakrájejte na středně velké kostky a vařte je v osolené vodě, dokud nejsou měkké (ale ne převařené).
  • To by mělo trvat asi 15 minut.
  • Sceďte.
  • Na plech (Ø 25 cm) dejte polovinu brambor a vyrovnejte je.
  • Navrch přidejte polovinu restované zeleniny a vyrovnejte ji.
  • Přelijte polovinou sýrové směsi a vyrovnejte.
  • Opakujte ještě jednou se zbytkem.
  • Pečte na 200ºC asi 30 minut.
  • Servírujte.
Veganské zapečené brambory v zapékací míse a na talíři s vidličkou a salátem.
www.curryandlove.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.