Ani vegani se nemusí ochudit o tento luxusní pokrm. Nebudeme vás přesvědčovat, že veganská varianta chutná stejně jako originál, protože to není pravda, každopádně je vynikající!
Co budete potřebovat
Na ,,sýrovou“ část:
- 1 malá cibule
- ½ mrkve
- 100 g květáku
- 1 malá brambora
- 100 g kešu ořechů
- 1 lžíce tapiokového škrobu (můžete použít i kukuřičný)
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 2,5 dl vody (lze nahradit 1 dl vody bílým vínem)
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka muškátového oříšku
- 1,5 lžičky soli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička hořčice
- 1 dl šťávy z kysaného zelí
- středomořské koření
Na ,,masovou“ část:
- 3 lžíce oleje
- 300 g žampionů
- 300 g pórku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce octa
- špetka soli
Na brambory
- 1 kg oloupaných brambor
- sůl
Postup
- Začněte se ,,sýrovou částí“ pokrmu.
- Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ddejte do kastrolu spolu s kešu oříšky a podlijte vodou.
- Přidejte sůl.
- Vařte přikryté, dokud brambory nezměknou.
- Sceďte.
- Uvařenou zeleninu a kešu dejte do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi na sýrovou směs.
- Mixujte, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
- Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.
- Dejte stranou.
- Nakrájejte pórek a žampiony.
- Rozehřejte wok nebo pánev na vysokou teplotu a přidejte olej, pórek a žampiony.
- Za stálého míchání restujte 3 minuty, poté přidejte zbytek ingrediencí na ,,masovou“ směs a vše restujte dalších asi 8 minut.
- Výsledkem by měla být vysoce karamelizovaná lepkavá zelenina.
- Oloupané brambory nakrájejte na středně velké kostky a vařte je v osolené vodě, dokud nejsou měkké (ale ne převařené).
- To by mělo trvat asi 15 minut.
- Sceďte.
- Na plech (Ø 25 cm) dejte polovinu brambor a vyrovnejte je.
- Navrch přidejte polovinu restované zeleniny a vyrovnejte ji.
- Přelijte polovinou sýrové směsi a vyrovnejte.
- Opakujte ještě jednou se zbytkem.
- Pečte na 200ºC asi 30 minut.
- Servírujte.