Už jste slyšeli o vegetě? Nebo jí dokonce používáte ve své kuchyni?
Tento typ dochucovadla nenese příliš dobré jméno.
Pojďme se podívat na to, jaké má složení, nutriční hodnoty, vliv na naše zdraví a další zajímavosti.
Co je vlastně vegeta?
Jedná se o dochucovací přípravek a přísada do jídel, kvalitní více druhové zeleniny a jedinečných bylinek. Používá se v případě, když pokrmu něco chybí. Jedná se o původem chorvatský výrobek, který se stal jakýmsi fenoménem. Za více než 50 let své existence vstoupila Podravka do kuchyní ve více než 50 zemích světa a stala se tak nepostradatelnou složkou každého slaného jídla.
Původ vegety
Vegeta je vyráběná přední potravinářskou společností Podravka a je jedním z nejznámějších chorvatských produktů. V roce 1959 profesorka Zlata Bartl (vedoucí týmu ve výzkumné laboratoři Podravky) vynalezla Podravku, originální koření, které je směsí především soli se zvýrazňovači chuti, kořením a různou zeleninou.
Jaké má vegeta složení?
Receptura obsahuje sedm druhů zeleniny, díky kterým má Vegeta svou nezaměnitelnou chuť. Při výběru zeleninové kořeníncí směsi je důležité sledovat podíl soli a zeleniny ve výrobku. Většina z nich obsahuje téměř 60 procent soli, ale jen 20 procent zeleniny.
- Žádné umělé přísady
- Bez konzervantů
- Žádné GMO (geneticky modifikované organismy)
- Bez živočišných složek
- Bezlepková
- Bez laktózy
- Bez tuku
Je vegeta zdravá?
Není vegeta jako vegeta. Bohužel se v České republice prodávají odlišné výrobky oproti těm chorvatským. V našich obchodech se často setkáme se vegetou od značky Vitana, která má vysoký podíl soli a oproti mateřskému výrobku z Chorvatska neobsahuje tolik zeleniny. Je proto důležité při výběru dochucovadla přečíst si jeho složení. Dle dTestu nejlépe vyšla dochucovací zeleninová směs od Terezia Company – VEGI VEGI.
Naopak námi známá dochucovadla Vitana Vegeta original a Kucharek Zeleninové ochucovadlo skončila na 8. a 9. místě.
Budete se možná divit, ale nejznámější produkt Podravka original skončila až na 13. místě z 18. (Zdroj: dTest.cz)
Složení: jedlá sůl (max. 58%), látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, inosinan sodný a guanylan sodný), sušená zelenina 15,5% (karotka, petržel, cibule, pastinák kořen, celer kořen, libeček kořen, česnek), cukr, aroma, glukóza, barvivo riboflavin, látka protispékavá fosforečnan vápenatý, řepkový olej.
Jaké zdravotní problémy vznikají při nadměrné konzumaci soli ?
- zadržuje se voda v těle – vznikají otoky
- vysoký krevní tlak
- problémy s ledvinami
Nutriční hodnoty druhů veget na 100 g
Podravka original | Vegeta original Vitana | Terezia Company – vegi vegi | |
Energetická hodnota | 164 kcal | 70 kcal | 215 kcal |
Bílkoviny | 8 g | 4 g | 4 g |
Sacharidy | 32 g | 14 g | 44 g |
Tuky | 0,5 g | 0,2 g | 0,9 g |
Vláknina | – | – | 8 g |
Sůl | 57 g | 56 g | 37 g |
Použití vegety v kuchyni
Koření se skvěle hodí téměř ke každému slanému jídlu. K masu, mořským plodům, dušenému masu, těstovinám, salátu, rizotu nebo také do polévek. Použití je velmi snadné – maso, drůbež nebo ryby jednoduše posypete před pečením, vařením, grilováním. Omáčky, dušená jídla, zeleninu a saláty dochutíte až nakonec.
Recepty, kam se hodí vegeta
- Krémová polévka s drůbežím masem – kaldoun
- Kuřecí vývar
- Hovězí vývar
- Znojemská omáčka z hovězí pečeně
- Pařížský salát
- Grilované špízy – souvlaki
Jak na domácí vegetu
Pokud nechcete jíst kupovanou vegetu, můžete si vyrobit svojí. Kupované velmi často obsahují glutamát sodný, na který jsou někteří lidé citliví nebo dokonce alergičtí. Výroba vlastní podravky je poměrně snadná. Jedná se o základní suchou kořenící směs z dehydrované mrkve, kurkumy, česneku a soli.
Budete potřebovat:
- 230 g dehydrované mrkve
- 3 lžíce kurkumy
- 2 lžíce sušeného česneku/česnekového prášku
- 5 lžic mořské soli
Postup
- Smíchejte mrkev, kurkumu, česnekový prášek a mořskou sůl ve středně velké misce v kuchyňském robotu, dokud se nepromísí.
- Pokud chcete, pro zpestření přidejte sušený kopr, petržel nebo jiné sušené bylinky a koření.
- Skladujte při pokojové teplotě v těsně uzavřené sklenici nebo jiné nádobě.
Použití dochucovadel je v dnešní době všemi známé. Nacházíme je v téměř každém výrobku a kolikrát to ani neřešíme. Jak jsme avizovali, je důležité hlídat si poměr soli v našich potravinách. Denní doporučená dávka soli je 5 g. Přitom 5 g již obsahují potraviny, a to vegeta mnohdy i více. Když nepočítáme vegetu, na dosolení pokrmů nám tedy zbývá pouze 1 g denně. Je proto důležité příjem soli hlídat, abychom předcházeli zdravotním potížím.
A co vy? Používáte k dochucení vegetu? Napište nám své zkušenosti s ochucováním do komentářů.