Tento recept si jistě zamiluje každý, kdo v jídle nepotřebuje nebo přímo nechce maso! Navíc pokud použijete kokosové mléko namísto kravského či smetany, budete mít pokrm dokonce veganský.
Ingredience
- velká cibule, rozdělená na poloviny
- 2 stroužky česneku
- 3cm čerstvého zázvoru, oloupaného
- 10 větviček čerstvého koriandru (plus více k podávání)
- 2 lžíce olivového oleje, rozděleno
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička soli (podle chuti)
- 1,5 čajové lžičky garam masaly
- 400g nakrájených čerstvých rajčat
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 1 kelímek bílého veganského jogurtu
- 1 plechovka plnotučného kokosového krému nebo mléka
- 1/2 hlavy květáku, nasekané na kousky
- 3 velké mrkve, oloupané a jemně nasekané
- 1 plechovka cizrny, okapaná
- 1 hrnek mraženého hrášku
- volitelně k podávání: nasekaný koriandr, extra jogurt, vařená rýže basmati, chlebová placka
Postup
- V mixéru smíchejte 1 polovinu nasekané cibule, česnek, zázvor, koriandr a 1 lžíci olivového oleje. Mixujte asi 1 minutu a poté odložte stranou.
- Ve velké pánvi zahřejte zbývající lžíci oleje, přidejte druhou nakrájenou cibuli a koření. Promíchejte a mírně povařte 10 minut.
- Do pánve přidejte nakrájená rajčata, rajčatovou omáčku, jogurt, polovinu plechovky kokosového mléka a rozmixovanou koriandrovou omáčku.
- Vařte dalších 5 minut, poté přidejte květák, mrkev a vařte 20 minut do změknutí.
- Jakmile je zelenina měkká, přidejte cizrnu, mražený hrášek a zbývající kokosové mléko. Vše smíchejte a nechte dusit dalších 5 minut, nebo dokud hrášek nebude zcela měkký a uvařený.
- Podávejte s rýží či chlebovou plackou posypané koriandrem s trochou jogurtu.