Tento recept na vegetariánskou plněnou tortillu je plný chutí. Jednoduchá tortilla je plněná černými fazolemi, zeleninou ve stylu fajita, jako jsou papriky a houby, smetanovým guacamole, čerstvým pico de gallo a zakysanou smetanou. MŇAM!
Na vegetariánskou náplň
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 malé stroužky česneku
- ½ nakrájené cibule
- ½ nakrájené papriky
- 300 g nasekaných žampionů
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky sušeného oregana
- Lžička uzené papriky nebo sladké papriky
- Lžička sójové omáčky
- Sůl
- Cukr
- ¼ lžičky černého pepře
- Lžička červeného vinného octa (nebo bílého octa/jablečného octa)
- Lžíce nasekané petrželky
Na Pico De Gallo (rajčatová salsa)
- 120 g jemně nakrájených rajčat
- ½ lžičky nakrájené jalapeño
- 125 g jemně nakrájené cibule
- 2 malé stroužky česneku
- Nasekaný koriandr
- Lžička citronové šťávy
- Lžička extra panenského olivového oleje
- Sůl
Na guacamole
- Avokádo
Další přísady
- 8 tortill
- 250 g černých fazolí (opláchnutých a okapaných)
- 100 g zakysané smetany
Postup
- Na pánvi rozehřejeme na střední teplotu olivový olej
- Přidáme nadrobno nakrájený česnek a nakrájenou cibuli
- Česnek i cibuli začneme restovat, dokud cibule nezměkne
- Přidáme nakrájenou papriku
- Papriku společně s cibulí a česnekem restujeme další 2 minuty při střední teplotě
- Přidáme nakrájené žampiony
- Vše společně smícháme a pokračujeme v restování
- Restujeme, dokud se veškerá tekutina ze směsi
- Postupně začneme přidávat koření – kmín, uzenou papriku, sůl podle chuti, sušené oregano, cukr a sójovou omáčku
- Po přidání veškerého koření, směs promícháme a pokračujeme v restování další 2 minuty
- Přidáme lžičku vinného octa
- Pánev přikryjeme a směs dusíme asi minutu
- Přidáme polévkovou lžíci nakrájené petrželky
- Promícháme a plotnu vypneme
- Pánev se směsí dáme stranou, aby lehce vychladla, než s ní začneme plnit burrita
- Na rajčatovou salsu si do nádoby přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku jalapeño, nadrobno nakrájená rajčata, lístky čerstvého koriandru a nasekaný česnek
- Přidáme citronovou šťávu a extra panenský olivový olej
- Podle potřeby také přidáme sůl
- Vše spolu promícháme a dáme stranou
- Na guacamole si do nové misky přidáme avokádo nakrájené kostičky
- Přidáme 3 lžíce připravené rajčatové salsy a promícháme
- V případě potřeby přidáme více soli nebo citronové šťávy, můžeme přidat i trochu černého pepře
- Na sestavení burrita si nejdříve rozpálíme pánev na střední teplotu
- Když se pánev zahřeje, vložíme do pánve tortillu a z každé strany jí opékáme asi 2 minuty
- Opečenou tortillu stáhneme z pánve a začneme jí plnit
- Pro velké tortilly přidávejte 1-3 lžíce z každé přísady na náplň, pro malé tortilly 1,5-2 lžíce z každé přísady na náplň
- Nejprve do středu tortilly přidáme černé fazole
- Poté na fazole položíme 1 až 2 lžíce nádivky z hub a papriky
- Navrch přidáme 1 až 2 polévkové lžíce guacamole.
- Nakonec přidáme 1 až 2 polévkové lžíce pico de gallo, naší rajčatové salsy
- Polévkovou lžící zakysané smetany do středu mexické tortilly završíme plnění vegetariánského burrita
- Pro zabalení nejprve přeložíme levou stranu, poté přeložíme pravou stranu přes levou, nakonec přeložíme zbylé strany tortilly
- Spodní ¾ burrita zabalíme do alobalu, aby zůstalo pevně zabalené
- Ihned podáváme