Nezapomněli jsme ani na strávníky, kteří neholdují masu nebo živočišným výrobků i pro ně existuje mnoho variant jak si tento lahodný japonský pokrm připravit a vychutnat.
Co budeme potřebovat
- 4-5 řasy nori
- 2 šálky sushi rýže
- 3 lžíce rýžového octa
- Lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky mořské soli
Na náplň
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1½ lžičky opečeného sezamového oleje
- 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 2 malé lilky
- Lžíce javorového sirupu
- 4 lžíce rýžového octa
- ½ lžičky pikantní chilli omáčky
- 30 g baby špenátu
- Mrkev
- Okurka (oloupaná, nakrájená na plátky bez semínek)
K podávání
- Wasabi
- Tamari
- Sójová omáčka
- Nakládaný zázvor
Postup
- Rýži si uvaříme podle návodu uvedeném na úplném závěru receptů
- Sezamová semínka jemně opečeme na rozpálené pánvi, dokud nezezlátnou a nebudou voňavá
- Marinádu na lilek připravíme tak, že smícháme sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, rýžový ocet a chilli omáčku
- Přidáme sezamová semínka a dáme stranou
- Lilek nakrájíme podélně na 1,5 centimetrové plátky
- Plátky lilku z obou stran a necháme asi 60 minut stranou, aby sůl vytáhla případnou hořkost
- Sůl opláchneme a lilek osušíme
- Rozehřejeme si pánev na středně vysokou teplotu.
- Po rozehřátí potřeme pánev trochou oleje a poklademe na ni plátky lilku
- Necháme je doměkka vařit a trochu připálit
- Takto ho vaříme asi 5 minut z každé strany
- Plátky sundáme z ohně a necháme je vychladnout
- Každý plátek nakrájíme podélně na 3 dlouhé proužky a potřeme je marinádou
- Bambusovou podložku zabalíme do potravinářské fólie
- Řasu nori na podložku položíme lesklou stranou dolů
- Vezmeme trochu vychlazené sushi rýže a rovnoměrně ji rozprostřeme na plát nori, přičemž úplně nahoře ponecháme 1 cm okraj pro uzavření rolky
- Čerstvý špenát, mrkev, kousky okurky a kousky lilku dáme do dlouhé řady podél spodního okraje listu nori
- Ponecháme pod ingrediencemi trochu místa, abychom mohli list nori přeložit přes náplň
- Pomocí podložky pomalu začneme rolku rolovat pevně mačkat
- Jakmile se dostaneme na konec, ponoříme si prst do vody a otřete vodou okraj rolky, aby se uzavřela
- Dokončíme rolování a rolku dáme stranou
- Jakmile srolujeme všechny sushi rolky, nakrájíme je ostrým nožem na 1 cm plátky
- Podáváme je s nakládaným zázvorem, wasabi a tamari