Vegetariánské i veganské sushi s lilkem

Vegetariánské i veganské sushi s lilkem

Nezapomněli jsme ani na strávníky, kteří neholdují masu nebo živočišným výrobků i pro ně existuje mnoho variant jak si tento lahodný japonský pokrm připravit a vychutnat.

Co budeme potřebovat

  1. 4-5 řasy nori
  2. 2 šálky sushi rýže
  3. 3 lžíce rýžového octa
  4. Lžíce javorového sirupu
  5. ½ lžičky mořské soli

Na náplň

  1. 2 lžíce sezamových semínek
  2. 1½ lžičky opečeného sezamového oleje
  3. 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  4. 2 malé lilky
  5. Lžíce javorového sirupu
  6. 4 lžíce rýžového octa
  7. ½ lžičky pikantní chilli omáčky
  8. 30 g baby špenátu
  9. Mrkev
  10. Okurka (oloupaná, nakrájená na plátky bez semínek)

K podávání

  1. Wasabi
  2. Tamari  
  3. Sójová omáčka
  4. Nakládaný zázvor

Postup

  1. Rýži si uvaříme podle návodu uvedeném na úplném závěru receptů
  2. Sezamová semínka jemně opečeme na rozpálené pánvi, dokud nezezlátnou a nebudou voňavá
  3. Marinádu na lilek připravíme tak, že smícháme sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, rýžový ocet a chilli omáčku
  4. Přidáme sezamová semínka a dáme stranou
  5. Lilek nakrájíme podélně na 1,5 centimetrové plátky
  6. Plátky lilku z obou stran a necháme asi 60 minut stranou, aby sůl vytáhla případnou hořkost
  7. Sůl opláchneme a lilek osušíme
  8. Rozehřejeme si pánev na středně vysokou teplotu.
  9. Po rozehřátí potřeme pánev trochou oleje a poklademe na ni plátky lilku
  10. Necháme je doměkka vařit a trochu připálit
  11. Takto ho vaříme asi 5 minut z každé strany
  12. Plátky sundáme z ohně a necháme je vychladnout
  13. Každý plátek nakrájíme podélně na 3 dlouhé proužky a potřeme je marinádou
  14. Bambusovou podložku zabalíme do potravinářské fólie
  15. Řasu nori na podložku položíme lesklou stranou dolů
  16. Vezmeme trochu vychlazené sushi rýže a rovnoměrně ji rozprostřeme na plát nori, přičemž úplně nahoře ponecháme 1 cm okraj pro uzavření rolky
  17. Čerstvý špenát, mrkev, kousky okurky a kousky lilku dáme do dlouhé řady podél spodního okraje listu nori
  18. Ponecháme pod ingrediencemi trochu místa, abychom mohli list nori přeložit přes náplň
  19. Pomocí podložky pomalu začneme rolku rolovat pevně mačkat
  20. Jakmile se dostaneme na konec, ponoříme si prst do vody a otřete vodou okraj rolky, aby se uzavřela
  21. Dokončíme rolování a rolku dáme stranou
  22. Jakmile srolujeme všechny sushi rolky, nakrájíme je ostrým nožem na 1 cm plátky
  23. Podáváme je s nakládaným zázvorem, wasabi a tamari
Vegetariánské sushi plněné zeleninou.
Zdroj: myeclecticbites.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.