K přípravě kuliček nemusíte používat jen zeleninu, ale také rozmanité druhy luštěnin, například cizrnu, čočku nebo jako v tomto receptu fazole.
Ingredience
Na zeleninové kuličky (cca 20 kuliček)
- 100 g uvařených červených fazolí
- 1 brambora
- 1 mrkev
- 1 cuketa
- 100 g hrášku z konzervy
- 50 g kukuřice z konzervy
- 8-10 cherry rajčátek
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 3 PL strouhanky
- olivový olej
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř
Na kari omáčku
- 100 ml oleje
- 100 ml sójového mléka
- 1 PL kari koření
- 1/2 PL hořčice
- 1/2 citronu
- sůl
Postup
- Oloupejte brambory a mrkev, omyjte je spolu s cuketou a uvařte v hrnci s vodou do měkka.
- Předvařené červené fazole propláchněte pod tekoucí vodou.
- Fazole, uvařené brambory, mrkev, cuketu, hrášek, kukuřici, česnek a petrželku vložte do mixéru.
- Několik vteřin mixujte, poté přidejte omytá a nakrájená cherry rajčátka.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Směs přendejte do velké mísy a přidejte vejce a dvě polévkové lžíce strouhanky.
- Důkladně promíchejte a zkontrolujte konzistenci, pokud se vám zdá stále příliš měkká, přidejte více strouhanky. Směs by měla být pevná, ale ne příliš hustá.
- Rukama vytvořte kuličky a následně je osmažte na oleji.
- V mezidobě si do vyšší nádoby nalijte olej a sójové mléko, přidejte hořčici, citronovou šťávu, sůl podle chuti a kari.
- Ponorným mixérem mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence, poté omáčku ohřejte.