Vegetariánská verze thajských nudlí je stejně lahodná i přesto, že se připravuje zcela bez masa. Pokud chcete mít pokrm zcela veganský, vynechejte vejce.
Ingredience
- 1 balení thajských nudlí (rýžové nudle)
- 2 až 3 čajové lžičky soli
- 3/4 hrnku rýžového octa
- 1 až 2 čajové lžičky tamarindové pasty
- 1 lžíce hnědého cukru
- Špetka sladké papriky
- 10 až 12 lžící rostlinného oleje (rozdělí se)
- 400g tofu, okapaného
- 4 velká vejce
- 1/3 hrnku pražených a nesolených arašídů, nasekaných na hrubo
- 1 hrnek fazolových klíčků
- 1 limetka, nakrájená na čtvrtiny
- Nasekaný koriandr na ozdobu
Postup
- Uvařte nudle podle návodu na obalu.
- V misce smíchejte 2 čajové lžičky soli, octa, koncentrátu tamarindu a cukru. Dolaďte chuť. Přidejte špetku papriky na barvu.
- Ohřejte wok nebo jinou velkou hlubokou pánev na vysokou teplotu, kterou udržíte po celou dobu vaření.
- Přidejte 2 lžíce oleje a rozpalte jej.
- Přidejte nakrájené tofu a nechte ho trochu zabarvit, asi 2 až 3 minuty. Smažte další 2 až 3 minuty a pak tofu dejte na talíř a nechte stranou.
- Přidejte další 2 až 3 lžíce oleje do pánve a nechte zahřát.
- Rozklepněte na pánev vejce a špičkou vařečky jemně uvolněte žloutek. V pánvi by mělo být dostatek oleje, aby to vypadalo, jako by vejce v oleji plavalo.
- Vejce jemně otočte a smažte asi minutu.
- Vejce odtlačte na stranu pánve, aby vznikl prostor pro tofu. Pak jej přidejte zpět do pánve.
- Hotové nudle vložte do pánve. Krátce promíchejte, aby se neslepily. Když asi po minutě nudle vypadají lesklé, je čas přidat omáčku.
- Připravenou omáčku nalijte do pánve a smíchejte s nudlemi. Vařte dokud v pánvi nezbyde omáčka, nudle by ji měly absorbovat.
- Přidejte arašídy a klíčky a rychle všechny ingredience promíchejte. Vařte další 2 až 3 minuty.
- Vypněte plotýnku a ochutnejte. Dochuťte podle preferencí a ihned podávejte v miskách s kousky limetky, arašídy a nasekaným koriandrem.