Tyto speciální arancini s „ragú z červených fazolí“ ocení nejen vegetariáni, ale i všichni, kdo mají rádi originalitu.
Ingredience
Rýžový základ
- 300 g rýže (Arborio nebo Carnaroli)
- 70 g strouhaného parmazánu
- 20 g másla
- špetka šafránu
- sůl
Ragú
- 300 g červených fazolí z konzervy
- 100 g rajčatového protlaku
- 30 g uzeného sýru scamorza
- 20 g červené cibule
- 15 g mrkve
- 15 g řapíkatého celeru
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
Obalení a smažení
- 100 g hladké mouky
- 200 ml vody
- sůl
- strouhanka
- slunečnicový olej
Postup
- Rýži několik málo minut restujte v pánvi na másle, poté ji zalijte vodou a uvařte, přičemž dbejte na to, aby byla na konci suchá.
- V polovině vaření přidejte šafrán zředěný v troše vody a sůl.
- Když je rýže hotová, vypněte oheň a přidejte nastrouhaný parmazán a několik malých kousků másla.
- Míchejte, dokud se zcela nevstřebá, a přendejte do vymaštěné nádoby.
- Rýži urovnejte, přikryjte potravinovou fólií a nechte několik hodin chladnout při pokojové teplotě.
- Mezitím si připravte omáčku z červených fazolí. V mixéru rozmělněte celer, mrkev, červenou cibuli a stroužek česneku.
- Rozmixovanou zeleninu osmažte na pánvi s kapkou oleje.
- Po několika minutách přisypte propláchnuté a okapané fazole.
- Nakonec přilijte rajčatový protlak a zřeďte ho malým množstvím vody.
- Vařte na mírném ohni asi 20 minut, v průběhu vaření směs osolte a opepřete.
- Do mísy si připravte mouku a vodu.
- Metličkou dobře promíchejte, abyste získali tekutou směs bez hrudek, dochuťte špetkou soli a přejděte k formování rýžových koulí.
- Rukama vezměte část rýžové směsi, v dlaních vytvořte malou prohlubeň.
- Doprostřed nalijte trochu fazolové omáčky a přidejte kostičku sýra scamorza.
- Pevně uzavřete a vytvarujte do tvaru koule, špičky či válce.
- Takto pokračujte se všemi ostatními ingrediencemi.
- Vytvarované koule namočte do směsi vody a mouky a následně obalte ve strouhance.
- Arancicni osmažte na oleji v hluboké pánvi nebo v hrnci dozlatova.