Ačkoliv tento pokrm naleznete ve většině asijských kuchyních, čínská verze závitků je většinou plná zelí, mrkve a dalších druhů zeleniny.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička mletého česneku
- 2 čajové lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- 3 nakrájené jarní cibulky
- 12 hub shiitake
- 1/2 zeleného zelí, nakrouhané
- 1 hrnek bambusových výhonků
- Sůl podle chuti
- 1 hrnek sladkého hrášku
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- 2 lžíce jemně nasekaného koriandru
- Balení rýžového papíru
- Olej na smažení
Postup
- Ve velké pánvi (nejlépe ve woku) zahřejte olej. Poté přidejte česnek, zázvor, jarní cibulku a za stálého míchání restujte 30-40 sekund.
- Přidejte houby, zelí a bambusové výhonky. Dochuťte solí. Restujte 3 minuty do změknutí a občas promíchejte.
- Zvyšte teplotu na maximum a přidejte hrášek, sójovou omáčku, sezamový olej a dle potřeby i sůl. Restujte ještě 1 minutu, dokud nebude zelenina křehká. Poté vmíchejte koriandr.
- Vzniklou směs sceďte, abyste odstranili přebytečné tekutiny a poté směs rozložte na plech a nechte ji asi 10 minut odpočívat a chladnout.
- Rýžový papír dejte na 10 sekund na talíř s teplou vodou, aby se s ním dobře pracovalo.
- Papír dejte na rovnou plochu a nandejte cca 2 lžíce vychlazené směsi na spodní třetinu papíru.
- Přeložte spodní část papíru přes náplň. Přeložte jej po stranách, rolujte a vytvoříte závitek.
- Na pánvi zahřejte olej a závitky smažte po dobu 1-3 minuty, dokud nebudou zlatohnědé.
- Hotové závitky podávejte s některou z omáček.