Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Inspirujte se naším následujícím receptem, dle kterého připravíte ta nejlepší vejce Benedikt vašeho života! Servírujte ho společně s anglickým muffinem, slaninou, krémovou holandskou omáčkou a čerstvými bylinkami.

INGREDIENCE

  • 8 velkých vajec
  • 1 lžíce bílého octa
  • 4 anglické muffiny, rozpůlené
  • 8 plátků slaniny
  • nakrájená čerstvá petrželka a/nebo pažitka
  • mletá paprika

Na holandskou omáčku:

  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 4 velké žloutky
  • 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice (volitelně)
  • 1-2 špetky kajenského pepře (volitelně)
  • 1/2 šálku másla, rozpuštěného
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP

  • Naplníme hrnec asi centimetrem vody.
  • Na něj postavíme nerezovou nebo skleněnou misku, která krásně sedí, aniž by se dotkla vody.
  • Přivedeme vodu k varu.
  • Přidáme smetanu, žloutky, citronovou šťávu, hořčici a kajenský pepř do mísy nad hrncem a dobře prošleháme.
  • Směs vaříme za stálého šlehání, dokud nebude dostatečně hustá, aby pokryla zadní stranu kovové nebo dřevěné lžíce a teplota nedosáhla 70 stupnů Celsia.
  • Snížíme teplotu na velmi nízkou, poté velmi pomalu za stálého šlehání vlijeme rozehřáté rozpuštěné máslo.
  • Sundáme z ohně, dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  • Přendáme do misky a přikryjeme.
  • Přivedeme několik centimetrů vody spolu s octem k varu ve velkém hlubokém hrnci.
  • Vejce jedno po druhém rozklepneme a přidáme do vroucí vody, přičemž do hrnce vložíme čtyři vejce najednou.
  • Vaříme, dokud bílky neztuhnou a žloutek ještě tekutý, asi 3 – 4 minuty.
  • Přendáme na talíř vyložený papírovou utěrkou a opakujeme se zbývajícími čtyřmi vejci.
  • Orestujeme si plátky slaninky na středně vysokém plameni, asi minutu z každé strany.
  • Mezitím si opečeme anglické muffiny v toustovači nebo v troubě zaplou na funkci gril.
  • Na každý anglický muffin položíme plátek slaniny.
  • Na slaninu opatrně nandáme sázené vejce a dochutíme solí a pepřem.
  • Přelijeme holandskou omáčkou, ozdobíme petrželkou a pažitkou a na závěr lehce posypeme paprikou.
Vejce servírované na anglickém muffinu se slaninou.
www.cookingclassy.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.