Pošírovaná vejce podávaná s lahodným česnekovým jogurtem a zakončená teplou pikantní omáčkou z másla nebo olivového oleje s vločkami červeného pepře.
Ingredience
- 4 vejce
- 1 PL octa
- čerstvé bylinky, například kopr, máta nebo petržel, na podávání
- sůl dle chuti
- pečivo, například plátek bagety nebo pita chleba
Na jogurtovou zálivku
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 2 PL nasekaného čerstvého kopru
- 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1/4 čajové lžičky soli
Na kořeněnou máslovou omáčku
- 1/2 šálku másla
- 1 PL mleté papričky aleppo
- 1/4 čajové lžičky mletého kmínu
Postup
- Dejte jogurt do středně velké misky, přidejte prolisovaný česnek, citronovou kůru, šťávu, kopr, sůl a pepř. Promíchejte a odstavte.
- Máslo rozpusťte v malém hrnci nebo na pánvi.
- Když začne máslo pěnit, odstavte jej z ohně.
- Vmíchejte kmín a papričky aleppo.
- Přendejte do misky a dejte stranou.
- Dejte vařit hrnec s vodou, když se voda téměř vaří, přidejte ocet.
- Každé vejce vyklepněte do hrnečku.
- Lžící nebo vařečkou vytvořte v horké vodě malý vír a do něj opatrně vlijte vejce.
- Vařte přibližně 2 až 3 minuty a poté vejce pomocí děrované lžíce vyjměte.
- Stejným způsobem uvařte všechna vejce.
- Jogurt rozdělte do dvou mělkých misek nebo talířů a uprostřed vytvořte jamku.
- Do každé jamky vložte dvě ztracená vejce a přelijte lžící kořeněné máslové omáčky.
- Posypejte bylinkami a solí a podávejte s opečenými bagetami nebo pita chlebem.
