Máte-li doma v zásobě nadbytek vajec, připravte si z nich tuto chutnou pochoutku obohacenou o zdravou zeleninu.
Ingredience:
- 4 vejce
- 80 g šunky
- 40 g černých oliv
- 1 cibule
- 1 kapie
- 1 mrkev
- 150 ml suchého bílého vína
- 400 ml vody
- 1 balení želatiny
- řeřicha
- bobkový list
- ocet
- sůl, pepř
Postup:
- Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi zahřejte víno, vodu, přidejte cibuli, mrkev, pepř, bobkový list a přiveďte k varu.
- Povařte na mírném ohni 10 minut.
- V mezidobě si uvařte natvrdo vejce.
- Uvařená vejce zchlaďte, oloupejte a rozkrojte napůl.
- Omyjte a nakrájejte na proužky papriku.
- Pokrájejte plátky šunky na menší kousky.
- Do připravených misek či formiček na aspik vložte šunku, řeřichu, vejce a papriku.
- Sceďte cibuli s mrkví.
- Odeberte přibližně 350 mililitrů vývaru a dochuťte ho lžičkou octa a solí.
- Rozpusťte želatinu podle návodu na obalu ve studené vodě a následně ji smíchejte s vývarem.
- Až se dokonale rozpustí, přelijte směsí ingredience v miskách.
- Nechte utuhnout a vložte na alespoň 3 hodiny do ledničky.