Velikonoční buchty s polevou

Velikonoční buchty s polevou

Velikonoce jsou stejně jako jiné svátky spojeny s bohatou tabulí. Hojnost jídla je obohacena také o sladkosti, přičemž nesmí jednoznačně chybět velikonoční jidáš. Má vynikající chuť a je krásně vláčný.

Ingredience:

  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1/4 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 2 vejce
  • 2/3  hrnku mléka
  • 1 hrnek jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • Strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • Špetka soli

Na glazuru:

  • 1/8 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 2 lžíce medu
  • 5 lžic rumu

Na ozdobu:

  • Moučkový cukr
  • Med

Postup:

  • Mouku prosejeme do mísy a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, přelijeme vlažným mlékem a necháme cca 10 – 15 minut vzejít kvásek.
  • Poté přidáme máslo, které nastrouháme, vejce, ořechy, citronovou kůru a špetku soli.
  • Vypracujeme hladké vláčné těsto, ze kterého vytvoříme kuličku a tu v misce lehce poprášíme moukou.
  • Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme při pokojové teplotě 30 – 40 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto vyklopíme, několikrát prohněteme a rozdělíme na 16 stejných kousků.
  • Každý kousek těsta vyválíme na délku cca 20 – 25 cm tloušťce 2 – 2,5 cm a zamotáme jako uzel.
  • Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15 minut odpočívat.
  • Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 – 20 minut dozlatova.
  • Mezitím v malém hrnci rozpustíme máslo, přidáme med a rum.
  • Na mírném ohni přivedeme k varu a pak hned sundáme ze sporáku, ať se nám to nespálí.
  • Jakmile jsou buchty upečené, tak je ještě horké potřeme připravenou glazurou a poprášíme silnou vrstvou moučkového cukru.
  • Před servírováním pokapeme medem.
Sváteční jídáše s medovo-rumovou glazurou.
Zdroj: ttps://theczechguidetocooking.wordpress.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.