Velikonoce jsou stejně jako jiné svátky spojeny s bohatou tabulí. Hojnost jídla je obohacena také o sladkosti, přičemž nesmí jednoznačně chybět velikonoční jidáš. Má vynikající chuť a je krásně vláčný.
Ingredience:
- 4 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1/4 hrnku čerstvého nesoleného másla
- 2 vejce
- 2/3 hrnku mléka
- 1 hrnek jemně nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce vanilkového cukru
- Strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- Špetka soli
Na glazuru:
- 1/8 hrnku čerstvého nesoleného másla
- 2 lžíce medu
- 5 lžic rumu
Na ozdobu:
- Moučkový cukr
- Med
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, přelijeme vlažným mlékem a necháme cca 10 – 15 minut vzejít kvásek.
- Poté přidáme máslo, které nastrouháme, vejce, ořechy, citronovou kůru a špetku soli.
- Vypracujeme hladké vláčné těsto, ze kterého vytvoříme kuličku a tu v misce lehce poprášíme moukou.
- Zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme při pokojové teplotě 30 – 40 minut odpočívat.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto vyklopíme, několikrát prohněteme a rozdělíme na 16 stejných kousků.
- Každý kousek těsta vyválíme na délku cca 20 – 25 cm tloušťce 2 – 2,5 cm a zamotáme jako uzel.
- Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15 minut odpočívat.
- Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 – 20 minut dozlatova.
- Mezitím v malém hrnci rozpustíme máslo, přidáme med a rum.
- Na mírném ohni přivedeme k varu a pak hned sundáme ze sporáku, ať se nám to nespálí.
- Jakmile jsou buchty upečené, tak je ještě horké potřeme připravenou glazurou a poprášíme silnou vrstvou moučkového cukru.
- Před servírováním pokapeme medem.