Tento vynikající salát je dokonalým středobodem vašeho velikonočního stolu. Skvěle vypadá a ještě lépe chutná a navíc je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu!
INGREDIENCE
Na zálivku:
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 šálku bílého vinného octa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky cukru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2/3 šálku olivového oleje
Na salát:
- 1 svazek chřestu, ořezaného
- 5 středních ředkviček
- 5 natvrdo uvařených vajec, oloupaných
- 140 g mladé kapusty
- 3/4 šálku jemně nastrouhaného čedaru
- 1 šálek mražených kukuřičných zrn, rozmražených a osušených
- 3/4 šálku mrkve, nakrájené na sirky
- 1 a 1/2 šálku šunky nakrájené na kostičky
POSTUP
- Česnek nastrouhejte najemno do půllitrové sklenice s uzavíratelným víčkem.
- Přidejte vinný ocet, citronovou šťávu, cukr, dijonskou hořčici a olej.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Uzavřete a dobře protřepejte, aby se vše spojilo.
- Uspořádejte chřest do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby.
- Přidejte 2 lžíce vody a zakryjte odvětrávaným plastovým víkem.
- Ohřívejte v mikrovlnné troubě 2 minut, nebo dokud nebude chřest křupavý.
- Odkryjte, sceďte a nechte vychladnout.
- Nakrájejte podélně na cca 2,5 cm kousky.
- Ředkvičky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Vejce nakrájejte na kostičky.
- Na velký oválný talíř naaranžujte mladou kapustu.
- Posypte většinou chřestu, asi třetinu si vyhraďte na ozdobu.
- Uspořádejte ředkvičky, vejce, čedar, kukuřici, mrkev, chřest a šunku na mladou kapustu a chřest podle obrázku níže.
- Podávejte se zálivkou servírovanou bokem.