Dle tradice se Jidášky pečou každoročně na zelený čtvrtek. Kdo je druhý den za svítání sní, bude se celoročně těšit dobrému zdraví. Podívejte se na další velikonoční tradice.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 15 g droždí
- 175 ml vlažného mléka (můžete přilévat i více podle potřeby)
- 60 g másla
- 50 g cukru krupice
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- máslo na vymazání plechu
- med/povidla
Postup
- V malé nádobě připravíte kvásek z malého množství vlažného mléka, mouky a lžičky cukru. Poté, co vám vzejde kvásek, jej přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
- Poté si utřete máslo se žloutkem do pěny a přidejte do směsi. Podle potřeby pak dolijte vlažné mléko.
- Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
- Z těsta nakrájejte kousky, vytvořte koule, ze kterých vytvarujete tenké válečky (tenké asi jako prst), přibližně 20 cm dlouhé. Ty pak stáčejte do spirálek nebo esíček, kuřátek, uzlů…
- Dejte je na pomaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem, nechte ještě chvíli vykynout, potřete rozšlehaným vejcem.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu asi 15 minut.
- Po upečení je ihned potřete rozehřátým medem nebo posypte moučkovým cukrem. Případně namažte povidly.
Máme dalších 9 úžasných receptů na velikonoční jidáše, které stojí za vyzkoušení.