Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Dle tradice se Jidášky pečou každoročně na zelený čtvrtek. Kdo je druhý den za svítání sní, bude se celoročně těšit dobrému zdraví. Podívejte se na další velikonoční tradice.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 15 g droždí
  • 175 ml vlažného mléka (můžete přilévat i více podle potřeby)
  • 60 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazání plechu
  • med/povidla

Postup

  • V malé nádobě připravíte kvásek z malého množství vlažného mléka, mouky a lžičky cukru. Poté, co vám vzejde kvásek, jej přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
  • Poté si utřete máslo se žloutkem do pěny a přidejte do směsi. Podle potřeby pak dolijte vlažné mléko.
  • Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
  • Z těsta nakrájejte kousky, vytvořte koule, ze kterých vytvarujete tenké válečky (tenké asi jako prst), přibližně 20 cm dlouhé. Ty pak stáčejte do spirálek nebo esíček, kuřátek, uzlů…
  • Dejte je na pomaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem, nechte ještě chvíli vykynout, potřete rozšlehaným vejcem.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu asi 15 minut.
  • Po upečení je ihned potřete rozehřátým medem nebo posypte moučkovým cukrem. Případně namažte povidly.
Kynuté velikonoční jidáše s rozinkami.
Zdroj: juliarecipes.com

Máme dalších 9 úžasných receptů na velikonoční jidáše, které stojí za vyzkoušení.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.