Vychutnejte si tento recept inspirovaný oblíbeným pořadem Kluci v akci. Je velice chutný. Doporučenou přílohou je samozřejmě domácí velikonoční nádivka.
Ingredience
- 1 menší kapr
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1 čerstvý citron
- 1 svazek petržele
- 2 snítky citronového tymiánu
- 1 svazek polévkové zeleniny (např. mrkev, celer, cibule, pórek nebo petržel)
- 1 cibule
- 400 g voskových brambor
- 2 velká rajčata
- 40 g másla
- ¼ l suchého bílého vína
- 130 ml rybího vývaru
- nasekané čerstvé bylinky na oblohu (petržel nebo bazalka)
Postup
- Omyjte a očistěte kapra a osušte ho. Rybu osolte a opepřete a pokapejte zvenku i zevnitř citronovou šťávou. Do břišní dutiny vložte petržel a tymián. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Umyjte a očistěte zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Oloupejte a na plátky nakrájejte brambory. Krátce spařte rajčata, oloupejte kůži a vyřízněte jádro a rajče nakrájejte na kostky.
- V rozpáleném pekáčku rozehřejte máslo a zeleninu společně s asi dvěma lžícemi cibule. Krátce opečte i brambory. Osolte a opepřete a přilijte víno a rybí vývar. Přidejte rajčata a kapra, toho ještě potřete zbývajícím máslem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut a pravidelně rybu podlévejte. Pokud bude kapr rychle hnědnout, přikryjte pekáč alobalem.
- Dochuťte rajčatovou omáčku solí a pepřem a kapra podávejte posypaného bylinkami.