Příprava: 80 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 50 dkg polohrubé mouky
- 12,5 dkg rozpuštěného másla
- 10 dkg moučkového cukru
- 2 vejce
- 3 dkg droždí
- 1/4 l mléka
- 1/2 lžičky soli
- rozinky
- spařené a oloupané mandle podle chuti
- vejce na potření
Postup receptu
- Do několika lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme 2 lžičky cukru a 2 lžíce mouky
- Na teplém místě necháme vzejít kvásek
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce rozšlehaná ve vlažném mléce, rozpuštěné máslo a nakonec kvásek
- Vše důkladně propracováváme, až je těsto hladké a pružné
- Pak je poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut
- Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle a necháme ještě chvíli kynout
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a vypracujeme dva bochánky, které uložíme na vymazaný plech, a necháme je na něm ještě cca 15–20 minut kynout
- Pak oba bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ozdobit celými mandlemi
- Nahoře nůžkami nastřihneme křížek, aby mohla vycházet pára
- Vložíme do předehřáté trouby a nejdříve zapékáme při vyšší teplotě, asi 15 minut při 220 °C, pak teplotu zmírníme na 180 °C a pečeme ještě zhruba 30–40 minut