Milujete svátky jara a snažíte se připravit vše, co k Velikonocům patří? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na velikonoční nádivku.
Je to tradiční český pokrm nebo spíš příloha, která je charakteristická svou úžasnou vůní bylinek.
Kromě masa a pečiva jsou to právě bylinky, co z obyčejného pokrmu udělají hotovou božskou manu.
Inspirujte se v našem článku a připravte si tradiční i netradiční pochoutku, kterou potěšíte své blízké i přátelé.
Naše recepty
Proč se připravuje velikonoční nádivka?
Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, bez kterého se svátky jara prostě neobejdou. Je to jedna z nejoblíbenějších a nejžádanějších příloh, která se v rámci Velikonoc připravuje po celém světě.
Existuje spousta variant a dá se říci, že co země, to originál. Jediné, co je všude stejné, je den pro její podávání, což je Bílá sobota. Tedy den, kdy končí půst.
Pod jakým názvem se může nádivka skrývat?
- Svítek
- Sekanice
- Velikonoční buchta
- Sekanina
- Sekaná
Pokud jde o hlavičku, ta je lidovým názvem pro velikonoční nádivku. Důvodem pro toto označení je fakt, že v dřívějších dobách se k její výrobě používala hlava telete, respektive maso z hlavy.
Co jsou Edamame?
Edamame je možná trochu tajemný název, ale ve skutečnosti skrývá nezralé sójové boby. Velmi často se s nimi setkáváme v asijské kuchyni. Jedná se o bohatý a velmi kvalitní rostlinný zdroj bílkovin. Jde o zdravou potravinu, považovanou dokonce za tzv. superpotravinu. Obsahuje vlákninu, vitamíny i minerály.
Kdyby chtěl Edamame někdo pěstovat, pak musí zajistit na zahrádce takové místo, kde bude mít přímé sluneční záření. Keře dorůstají do výšky 30 až 100 cm a vyhovuje jim teplota 15°C. Dobré je mulčování, díky čemuž bude mít rostlina dostatek vláhy a bude eliminována i tvorba plevele.