Velikonoční pečená kachna se salátem s rozinkami

Velikonoční pečená kachna se salátem s rozinkami

Velikonoční pečená kachna si zaslouží velkou péči. Tento recept je sice na přípravu trochu delší, ale výsledek je odměnou.

Ingredience

  • 1 kachna (cca 2 kg)
  • lžička mleté skořice
  • lžička nového koření
  • 3 lžíce jemné marmelády
  • 2 římské saláty, rozkrájené na čtvrtky
  • kůra z 1 limetky

Ingredience na dresing

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule šalotka, jemně nasekaná
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ vanilkového lusku, rozkrojeného a zbaveného semínek (ty také použijete)
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce octa
  • šťáva z ½ limetky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte skořici a nové koření s 1 lžící vločkové mořské soli.
  • Směs koření vetřete pod kůži a dejte kachnu do dostatečně velkého pekáče.
  • Pečte 25 minut. Vyndejte kachnu z trouby a snižte teplotu na 140 °C.
  • Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlévejte zhruba každých 30 minut. Poté zvyšte teplotu znovu na 200 °C, natřete kachnu džemem a vraťte ji do trouby asi na 20 minut, dokud není kůže není krásně glazovaná.
  • Pokud je barva stále světlá, nechte kachnu péct o chvíli déle. Před podáváním nechte kachnu cca 15-20 minut odpočívat.
  • Během pečení připravte dresink. V malé pánvičce rozehřejte řepkový olej a smažte šalotku, dokud nebude měkká. Přidejte koření a smažte další minutu.
  • Přilejte olivový olej, vanilková semínka a lusk a pomalu vařte cca 20 minut. Poté přidejte rozinky, ocet a limetkovou šťávu. Dochuťte a nechte vychladnout.
  • Až dresink vychladne, přidejte do něj rozčtvrcený little gem salát. Kachnu posypte limetkovou kůrou a podávejte se salátem.
Křupavá velikonoční kachna pečená v celku.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Máte rádi nádivku? Vyzkoušejte si připravit i jiný druh podle našich skvělých receptů na velikonoční nádivku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.