Velikonoční pečená kachna si zaslouží velkou péči. Tento recept je sice na přípravu trochu delší, ale výsledek je odměnou.
Ingredience
- 1 kachna (cca 2 kg)
- lžička mleté skořice
- lžička nového koření
- 3 lžíce jemné marmelády
- 2 římské saláty, rozkrájené na čtvrtky
- kůra z 1 limetky
Ingredience na dresing
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule šalotka, jemně nasekaná
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 50 ml olivového oleje
- ½ vanilkového lusku, rozkrojeného a zbaveného semínek (ty také použijete)
- 50 g rozinek
- 1 lžíce octa
- šťáva z ½ limetky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte skořici a nové koření s 1 lžící vločkové mořské soli.
- Směs koření vetřete pod kůži a dejte kachnu do dostatečně velkého pekáče.
- Pečte 25 minut. Vyndejte kachnu z trouby a snižte teplotu na 140 °C.
- Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlévejte zhruba každých 30 minut. Poté zvyšte teplotu znovu na 200 °C, natřete kachnu džemem a vraťte ji do trouby asi na 20 minut, dokud není kůže není krásně glazovaná.
- Pokud je barva stále světlá, nechte kachnu péct o chvíli déle. Před podáváním nechte kachnu cca 15-20 minut odpočívat.
- Během pečení připravte dresink. V malé pánvičce rozehřejte řepkový olej a smažte šalotku, dokud nebude měkká. Přidejte koření a smažte další minutu.
- Přilejte olivový olej, vanilková semínka a lusk a pomalu vařte cca 20 minut. Poté přidejte rozinky, ocet a limetkovou šťávu. Dochuťte a nechte vychladnout.
- Až dresink vychladne, přidejte do něj rozčtvrcený little gem salát. Kachnu posypte limetkovou kůrou a podávejte se salátem.
Máte rádi nádivku? Vyzkoušejte si připravit i jiný druh podle našich skvělých receptů na velikonoční nádivku!