Velikonoční tvarohový mazanec

Velikonoční tvarohový mazanec

Sladké pochoutky k svátkům jara patří a když k tomu ještě přidáme ovocnou složku, máme jistotu, že si pochutnáme i se svými blízkými či přáteli.

Ingredience:

Na kvásek:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 120 g mléka
  • 1 polévková lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce mouky

Na těsto:

  • 3 g soli
  • 140 g cukru krystal
  • 50 g čerstvého nesoleného rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 340 g polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 160 g rozinek a kandovaného ovoce (v poměru cca 50:50)
  • 250 g plnotučného tvarohu (lépe když nebude z vaničky)
  • Na dohotovení:
  • 100 g brusinek
  • 70 g krystalového cukru

Postup:

  • Zahřejeme mléko, aby bylo vlažné a rozpustíme v něm droždí, po lžíci cukr i mouku. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme 15 minut kynout.
  • Do nádoby kuchyňského robota rozklepneme vejce, přidáme cukr a našleháme do pěny.
  • Poté vmícháme tvaroh, rozpuštěné máslo, sůl a vanilku. Rozmixujeme na hladkou hmotu.
  • Přilijeme kvásek a znovu dobře promícháme.
  • Prosejeme mouku do misky a přisypeme do nádoby robota.
  • Nakonec přihodíme rozinky s kandovaným ovocem a znovu dobře promícháme. Zatím odložíme stranou.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vyšší obdélníkovou formu vyložíme pečícím papírem.
  • Mezitím dáme do malého hrnce či pánve brusinky, přisypeme cukr a necháme 5 minut povařit.
  • Poté odstavíme, aby směs trochu vychladla a přidáme do těsta. Opatrně promícháme a vlijeme do připravené formy.
  • Vložíme do předehřáté trouby, zakryjeme alobalem nebo kusem pečícího papíru.
  • Pečeme prvních 10 minut na 180 stupňů, potom teplotu snížíme na 150°C a necháme péct ještě 35 – 40 minut. Mazanec nesmí být vysušený.
Velikonoční dort s tvarohem a brusinkami.
Zdroj: https://whereiscake.com/

Tip: Neváhejte mrknout i na další pochoutky, které nesmí o těchto svátcích na stole chybět, a to jsou zajímavé recepty na velikonoční jidáše.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.