Věnec z kynutého těsta

Věnec z kynutého těsta

Velikonoční kynutý věnec zvládnete každý. Bát se toho nemusíte. Odvděčí se vám poctivou chutí.

Ingredience

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 kostky suchého droždí
  • ½ hrknu rozpuštěného másla
  • ½ hrnku cukru
  • špetka soli
  • 1 hrnek podmáslí
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • sezamová semínka

Postup

  • Ve velké míse smíchejte 1 hrnek mouky s cukrem a solí.
  • Ve středu udělejte důlek, do kterého vložíte droždí, lžičku cukru a ¼ hrknu podmáslí, dobře promíchejte.
  • Směs odstavte, aby mohly kvasnice pracovat.
  • Zbývající ¾ hrnku podmáslí smíchejte s máslem a jemně zahřívejte na mírném plameni, dokud nebude podmáslí vlažné a máslo změklé, ale ne roztavené.
  • Vykynuto kvasnice smíchejte s moukou, postupně přidávejte mléko a máslo.
  • Přidejte žloutky a ½ hrnku mouky, důkladně promíchávejte, dokud nebude tělo hladké a elastické – cca 8 minut.
  • Pokud se vám zdá těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout zhruba 2 hodiny.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a vyválejte do dlouhých „lan“.
  • Tato lana položte na připravený plech a spleťte do copu, následně spojte do věnce a posypte seznamovými semínky – viz foto.
  • Opět nechte chvíli nakynout přikryté utěrkou.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia, dokud těsto nezezlátne.
Velikonoční kynutý věnec z Německa zdobený vajíčky a sezamem.
Zdroj: stuttgartcitizen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.