Velikonoční kynutý věnec zvládnete každý. Bát se toho nemusíte. Odvděčí se vám poctivou chutí.
Ingredience
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 kostky suchého droždí
- ½ hrknu rozpuštěného másla
- ½ hrnku cukru
- špetka soli
- 1 hrnek podmáslí
- 2 žloutky
- 2 bílky
- sezamová semínka
Postup
- Ve velké míse smíchejte 1 hrnek mouky s cukrem a solí.
- Ve středu udělejte důlek, do kterého vložíte droždí, lžičku cukru a ¼ hrknu podmáslí, dobře promíchejte.
- Směs odstavte, aby mohly kvasnice pracovat.
- Zbývající ¾ hrnku podmáslí smíchejte s máslem a jemně zahřívejte na mírném plameni, dokud nebude podmáslí vlažné a máslo změklé, ale ne roztavené.
- Vykynuto kvasnice smíchejte s moukou, postupně přidávejte mléko a máslo.
- Přidejte žloutky a ½ hrnku mouky, důkladně promíchávejte, dokud nebude tělo hladké a elastické – cca 8 minut.
- Pokud se vám zdá těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout zhruba 2 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a vyválejte do dlouhých „lan“.
- Tato lana položte na připravený plech a spleťte do copu, následně spojte do věnce a posypte seznamovými semínky – viz foto.
- Opět nechte chvíli nakynout přikryté utěrkou.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia, dokud těsto nezezlátne.