Vepřová panenka na způsob roastbeefu

Vepřová panenka na způsob roastbeefu

Tato pečená vepřová svíčková, je ideální pro zvláštní příležitosti, podávaná s bohatou omáčkou z červeného vína, která se snadno připravuje.

Co budeme potřebovat

Na omáčku

  • 110 g másla
  • 120 g nadrobno nakrájené šalotky
  • 300 ml červeného vína
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce mouky

Na maso

  • 900 g až 1,3 kg vepřové panenky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 60 ml hovězího vývaru

Postup

  • Na omáčku si ve středním hrnci rozpustíme 70 g másla.
  • Přidejte šalotku a vařte na středně mírnou teplotu za občasného míchání, dokud nebude měkká a průsvitná, 7 až 8 minut.
  • Přidejte víno, hovězí vývar, snítky tymiánu, sůl, pepř a cukr a přiveďte k varu.
  • Vařte na střední teplotu asi 30 minut, nebo dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
  • Zatímco se tekutina redukuje, dejte zbývajících 40 g másla do malé misky, přidejte mouku a malou lžičkou promíchejte do hladké pasty.
  • Jakmile se vinná směs zredukuje, stáhněte teplotu na minimum a vyjměte snítky tymiánu.
  • Do vroucí tekutiny zašleháme mouku a máslovou pastu po lžících a několik minut dusíme, dokud omáčka nezhoustne.
  • Na panenku si před pečením nechte maso 1 hodinu odstát při pokojové teplotě.
  • Nastavte mřížku trouby do střední polohy a předehřejte troubu na 200 °C.
  • Hovězí maso po celém povrchu ochutíme košer solí a pepřem.
  • Rozehřejte olej na pánvi vhodné do trouby na středně vysokou teplotu, dokud nebude téměř kouřit.
  • Opékejte, dokud ze všech stran kromě jedné nezhnědne, celkem asi 10 minut.
  • Panenku otočte tak, aby byla neopečená strana dolů, a pánev přendejte přímo do předehřáté trouby.
  • Pečte asi 15 – 20 minut.
  • Maso přendejte na prkénko a nechte volně přikryté hliníkovou fólií 10 až 15 minut odpočívat.
  • Postavte pánev na sporák a přidejte vývar.
  • Vývar přiveďte k varu.
  • Přidejte vývar do omáčky z červeného vína a poté omáčku přiveďte k varu.
  • Panenku nakrájejte na plátky a podávejte s omáčku z červeného vína.

Nevíte, jaké příloha se k tomuto receptu na roastbeef hodí? Přihoďte k němu i jeden z těchto lahodných nápadů na pečené brambory z trouby.

Jemná a lahodná vepřová panenka upečená jako hovězí roastbeef s omáčkou z vína.
Zdroj: recipegirl.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.