Vepřová panenka pečená se zeleninou

Vepřová panenka pečená se zeleninou

Tento luxusní pečený pokrm z masa a zeleniny se snadno připravuje a ještě lépe chutná! Kombinaci zeleniny připravované v troubě a vepřové panenky si protě musíte zamilovat.

Co budete potřebovat

Na zeleninu:

  • 500 g růžičkové kapusty,  rozpůlené
  • 3 šálky máslové dýně, nakrájené na kousky o velikosti sousta
  • 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
  • 6 velkých stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • kůra z 1 citronu
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • avokádový nebo olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na maso:

  • 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 700 g, nejlépe pokojové teploty
  • 2 lžíce avokádového oleje
  • sůl a černý pepř
  • čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu

Postup

  • Jeden rošt umístěte doprostřed trouby a druhý do spodní třetiny.
  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Ve velké misce smíchejte růžičkovou kapustu, máslovou dýni, cibuli a česnek.
  • Pokapejte olejem tak, aby se vše obalilo, a podle chuti bohatě dochuťte solí a pepřem.
  • Zeleninu rozložte na velký plech a dejte stranou.
  • Plech můžete vyložit pečicím papírem.
  • Vepřovou panenku vyjměte z obalu, osušte papírovou utěrkou a potřete 1 lžící avokádového oleje.
  • Zahřejte zbývající 1 lžíci avokádového oleje na středně vysokém plameni ve velké litinové nebo nerezové pánvi vhodné do trouby.
  • Když je olej horký, přidejte maso a opékejte ze všech stran, celkem asi 5-6 minut.
  • Poté přesuňte pánev s vepřovým masem do trouby, vložte ji na střední mřížku a zeleninu na spodní třetinu trouby.
  • Pečte 10-16 nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa neukáže 63 stupňů Celsia, přičemž v polovině pečení vepřové maso otočte.
  • Vyjměte panenku z trouby na prkénko nebo na talíř.
  • Volně ji zabalte do ,,stanu“ z alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočívat.
  • Mezitím pokračujte v pečení zeleniny dalších 5-6 minut nebo dokud nezměkne.
  • Zeleninu vyndejte z trouby a posypte citronovou kůrou a parmazánem.
  • Ihned podávejte k vepřovému masu, ozdobené čerstvou nasekanou petrželkou.
Panenka nakrájená na plátky s pečenou zeleninou.
www.littlebroken.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.