Tento luxusní pečený pokrm z masa a zeleniny se snadno připravuje a ještě lépe chutná! Kombinaci zeleniny připravované v troubě a vepřové panenky si protě musíte zamilovat.
Co budete potřebovat
Na zeleninu:
- 500 g růžičkové kapusty, rozpůlené
- 3 šálky máslové dýně, nakrájené na kousky o velikosti sousta
- 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
- 6 velkých stroužků česneku, nakrájených na plátky
- kůra z 1 citronu
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
- avokádový nebo olivový olej
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na maso:
- 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 700 g, nejlépe pokojové teploty
- 2 lžíce avokádového oleje
- sůl a černý pepř
- čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu
Postup
- Jeden rošt umístěte doprostřed trouby a druhý do spodní třetiny.
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Ve velké misce smíchejte růžičkovou kapustu, máslovou dýni, cibuli a česnek.
- Pokapejte olejem tak, aby se vše obalilo, a podle chuti bohatě dochuťte solí a pepřem.
- Zeleninu rozložte na velký plech a dejte stranou.
- Plech můžete vyložit pečicím papírem.
- Vepřovou panenku vyjměte z obalu, osušte papírovou utěrkou a potřete 1 lžící avokádového oleje.
- Zahřejte zbývající 1 lžíci avokádového oleje na středně vysokém plameni ve velké litinové nebo nerezové pánvi vhodné do trouby.
- Když je olej horký, přidejte maso a opékejte ze všech stran, celkem asi 5-6 minut.
- Poté přesuňte pánev s vepřovým masem do trouby, vložte ji na střední mřížku a zeleninu na spodní třetinu trouby.
- Pečte 10-16 nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa neukáže 63 stupňů Celsia, přičemž v polovině pečení vepřové maso otočte.
- Vyjměte panenku z trouby na prkénko nebo na talíř.
- Volně ji zabalte do ,,stanu“ z alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím pokračujte v pečení zeleniny dalších 5-6 minut nebo dokud nezměkne.
- Zeleninu vyndejte z trouby a posypte citronovou kůrou a parmazánem.
- Ihned podávejte k vepřovému masu, ozdobené čerstvou nasekanou petrželkou.