Roláda z vepřové panenky plněná pečeným česnekem, prosciuttem, mozzarellou, pečenými paprikami a špenátem je skvělým tipem na večeři pro velkou rodinu.
Co budete potřebovat
- 1 celý česnek, stroužky neloupejte
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg vepřové panenky
- italské koření
- sůl a pepř
- 8 plátků prosciutta
- 140 g mraženého špenátu, rozmraženého (vymačkejte z něj všechnu přebytečnou tekutinu)
- 1/2 šálku konzervovaných pečených paprik, nakrájených, bez přebytečné tekutiny
- 1/2 až 1 šálek strouhané mozzarelly
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Odřízněte z horní části česneku asi 0,3 cm,
- Ujistěte se, že jsou téměř všechny stroužky shora odkryté.
- Dejte česnek na kus alobalu.
- Naříznutou stranu česneku pokapejte cca 1 lžící olivového oleje.
- Poté posypte cca ½ lžičkou soli a ¼ lžičkou čerstvého mletého pepře.
- Zabalte česnek do alobalu a pevně uzavřete.
- Pečte 35 – 40 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout, poté alobal otevřete.
- Vymačkejte všechny stroužky česneku a vidličkou vytvořte pastu.
- Připravte si panenku a ostrým nožem proveďte svislý řez podélně (od tenčího okraje nebo strany), ale ne nadoraz.
- Zastavte se asi 2,5 cm od druhého konce.
- Otevřete panenku jako knihu.
- Zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte paličkou na maso na tloušťku cca 1 cm.
- Obě strany masa bohatě ochuťte solí, pepřem a italským kořením podle chuti.
- Jednu stranu masa potřete pastou z pečeného česneku.
- Navrstvěte na ni prosciutto.
- Poté na jednu polovinu vepřové panenky navrstvěte špenát, papriku a sýr.
- Připravenou panenku pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem na několika místech.
- Rozehřejte trochu olivového oleje na velké pánvi na střední teplotě.
- Osmahněte panenku ze všech stran, celkem asi 8 minut.
- Přendejte do pekáče a přikryjte alobalem.
- Pečte při 220 stupních Celsia asi 25 minut.
- Poté odkryjte a pečte dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota masa nebude 63 stupňů Celsia.
- Vyjměte z trouby.
- Před krájením nechte 15 minut odležet.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na vepřovou panenku! Máme pro vás grilovanou, pečenou i plněnou variantu.