Šťavnatá vepřová panenka obalená v křupavé slanině, plněná chutnou směsí žampionů a špenátu, podávaná s krémovou omáčkou z kozího sýra a dijonské hořčice je naprostou lahůdkou, kterou prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na náplň:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 340 g žampionů, nahrubo nakrájených
- 2 stroužky česneku, nakrájené
- 1 lžička tymiánu, nasekaného
- sůl a pepř na dochucení
- 280 g špenátu, nahrubo nakrájeného
Na panenku:
- 500 g vepřové panenky, zbavené tuku
- 12 proužků slaniny
Na omáčku:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 170 g kozího sýra, rozdrobeného
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si připravte náplň.
- Rozpusťte máslo a rozehřejte olej na pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a žampiony a restujte, dokud žampiony nepustí tekutinu a tekutina se neodpaří, asi 10-15 minut.
- Poté přidejte česnek a tymián, restujte do rozvonění, asi minutu a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Přidejte špenát, nechte zvadnout a vodu uvolněnou ze špenátu použijte k odglazování pánve.
- Vařte, dokud se voda ze špenátu neodpaří, asi 3–5 minut.
- Dejte pánev stranou.
- Panenku podélně rozřízněte téměř celou, ponechte asi 1 cm.
- Otevřete ji jako knihu a roztlučte kuchyňskou paličkou, dokud nebude rovnoměrně tenká, asi 1 cm.
- Rozložte náplň na panenku a ponechte cca centrimetr volný kolem okrajů.
- Panenku podélně srolujte.
- Slaninu rozložte na pečicí papír tak, aby se okraje trochu překrývaly, položte na ni srolovanou panenku a pomocí pečícího papíru slaninu snadno srolujte kolem panenky.
- Umístěte panenku na mřížku na plech švem dolů a pečte v předehřáté troubě na 200 °C, dokud nedosáhne 63-71 °C v závislosti na tom, jak moc ji chcete mít propečenou, asi 40 minut.
- Pokud slanina není dokonale křupavá, pečte ještě několik minut, dokud nebude.
- Vyjměte z trouby, zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočinout.
- Mezitím rozpusťte máslo v hrnci na středním plameni, dokud nezpění, vmíchejte mouku a opékejte do světle zlatohnědé barvy.
- Poté přidejte mléko a vařte, dokud směs nezhoustne.
- Přidejte kozí sýr a vařte, dokud se nerozpustí.
- Vmíchejte citronovou šťávu, hořčici a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Nakrájenou panenku servírujte s omáčkou.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?