Vepřová panenka s krémovou žampionovou omáčkou

Vepřová panenka s krémovou žampionovou omáčkou

Žampiony hravě dochutí jakýkoliv pokrm. Tento recept vypadá sice složitě, ale jeho příprava je rychlá a snadná. Výhodou je, že se celé připraví z jednoho hrnce, nebo spíš pánve. Relativně řečeno stačí 30 minut a máte lahodnou večeři či oběd.

Ingredience:

  • 1 200 g vepřové panenky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 polévková lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 600 g žampionů Portabella nakrájených na plátky
  • 2 nakrájené stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce bílého vína
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Petržel nebo čerstvá pažitka na ozdobu

Postup:

  • Vepřovou panenku nakrájíme na cca 4 – 5 cm silné plátky.
  • Na tácu nebo v misce smícháme mouku, sušený česnek, cibulový prášek, papriku, sůl i pepř.
  • Jednotlivé plátky panenky důkladně obalíme v připravené směsi mouky s kořením.
  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku na něm orestujeme z obou stran při středně vysoké teplotě dozlatova.
  • Takto osmažené panenky dáme nejlépe do termomísy či na zahřátý talíř a odložíme stranou na teplé místo.
  • Do pánve přidáme lžíci másla, rozpustíme a přihodíme nakrájenou cibuli a houby.
  • Restujeme, dokud houby nezhnědnou a cibule nebude zkaramelizovaná. Vhodíme česnek a po dobu jedné minuty restujeme.
  • Vmícháme kukuřičný škrob, přilijeme bílé víno, kuřecí vývar a pečlivě mícháme, aby se všechny kousky odlepily od stěn pánve.
  • Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a vložíme zpět plátky vepřové panenky
  • Necháme 2 – 3 minuty povařit, aby omáčka zhoustla. Poté podle chuti ještě dosolíme, případně i přidáme pepř.
  • Těstoviny penne uvaříme dle návodu, přecedíme, vhodíme do pánve a jemně promícháme se smetanovou omáčkou.
  • Ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Pak už jen stačí naservírovat.
Vepřová panenka ve smetanové houbové omáčce s těstovinami penne.
Zdroj: https://www.craftycookingbyanna.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.