Žampiony hravě dochutí jakýkoliv pokrm. Tento recept vypadá sice složitě, ale jeho příprava je rychlá a snadná. Výhodou je, že se celé připraví z jednoho hrnce, nebo spíš pánve. Relativně řečeno stačí 30 minut a máte lahodnou večeři či oběd.
Ingredience:
- 1 200 g vepřové panenky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 polévková lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 600 g žampionů Portabella nakrájených na plátky
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce bílého vína
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- Petržel nebo čerstvá pažitka na ozdobu
Postup:
- Vepřovou panenku nakrájíme na cca 4 – 5 cm silné plátky.
- Na tácu nebo v misce smícháme mouku, sušený česnek, cibulový prášek, papriku, sůl i pepř.
- Jednotlivé plátky panenky důkladně obalíme v připravené směsi mouky s kořením.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku na něm orestujeme z obou stran při středně vysoké teplotě dozlatova.
- Takto osmažené panenky dáme nejlépe do termomísy či na zahřátý talíř a odložíme stranou na teplé místo.
- Do pánve přidáme lžíci másla, rozpustíme a přihodíme nakrájenou cibuli a houby.
- Restujeme, dokud houby nezhnědnou a cibule nebude zkaramelizovaná. Vhodíme česnek a po dobu jedné minuty restujeme.
- Vmícháme kukuřičný škrob, přilijeme bílé víno, kuřecí vývar a pečlivě mícháme, aby se všechny kousky odlepily od stěn pánve.
- Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a vložíme zpět plátky vepřové panenky
- Necháme 2 – 3 minuty povařit, aby omáčka zhoustla. Poté podle chuti ještě dosolíme, případně i přidáme pepř.
- Těstoviny penne uvaříme dle návodu, přecedíme, vhodíme do pánve a jemně promícháme se smetanovou omáčkou.
- Ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Pak už jen stačí naservírovat.