Tato pečená plněná panenka je naprosto luxusní a kombinuje samé lahodné chutě. Sušené švestky, pancetta, lískové ořechy, šalvěj a kozí sýr ve šťavnaté vepřové panence vám zaručí naprostý chuťový orgasmus, který si budete chtít opakovat pořád a pořád dokola.
Co budete potřebovat
- 1 vepřová panenka, zbavená stříbrné kůže
- 1 šálek sušených švestek, nakrájených na malé kostičky
- ½ šálku nasekaných opečených lískových ořechů
- 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 1 šalotka, nasekané
- 4 stroužky česneku, lisované
- 110 g pancetty, nakrájené na malé kousky
- 170 g kozího sýra chevre
- ½ šálku bílého vína
- olej na vaření podle potřeby
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi na středním plameni orestujte pancettu do křupava.
- Přidejte šalotku, česnek, sušené švestky a bylinky a restujte, dokud šalotka nezesklovatí.
- Směs sceďte z tuku, přendejte do misky a dejte stranou.
- Tuk v pánvi si nechte na později.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Odřízněte stříbrnou kůži z panenky a ostrým nožem v panence udělejte hluboký zářez po její délce, ponechte asi 2,5 kus nedotčený.
- Otevřete panenku jako knihu a vložte ji mezi dva velké kusy potravinářské fólie.
- Pomocí paličky na maso maso rozklepejte na tloušťku cca 1 cm.
- Odstraňte fólii a do vychladlé náplně vmíchejte kozí sýr a lískové ořechy.
- Náplň rovnoměrně rozprostřete ma maso a ponechte alespoň 1 cm okraje na každé straně.
- Plněnou panenku pevně srolujte (začnete od dlouhého konce).
- Kuchyňským provázkem roládu svažte alespoň na pěti místech.
- Ze všech stran osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte tuk z pancetty, dokud nebude horký a přidejte panenku lícem dolů v místě, kde se roláda spojuje.
- Opékejte 2-3 minuty z každé strany.
- Přeneste pánev do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud teploměr na maso neukáže 63 °C.
- Plněnou panenku přendejte na prkénko.
- Na dno pánve přidejte bílé víno a nechte provařit.
- Vepřové maso potřete omáčkou z pánve a nechte 5 minut odpočinout.
- Nakrájejte na 6-8 kousků a podávejte podle potřeby s další omáčkou.