Tuto pečenou panenku si jednoduše zvládnete připravit i během rušného pracovního týdne a navíc si na ní skvěle pochutnáte! Náplň ze špenátu, smetanového sýra a žampionů jí dodává jedinečnou chuť, kterou si zamilujete.
Co budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g žampionů, nahrubo nakrájených
- 6 – 8 šálků nakrájeného čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky tymiánu
- ½ lžíce sójové omáčky
- ⅓ šálku smetanového sýra
- ½ šálku Panko strouhanky
- 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 700 g
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte žampiony, sójovou omáčku a česnek a restujte asi 5 minut do změknutí (žampiony nevařte úplně dosucha, šťáva pomáhá udržet libové vepřové maso vlhké).
- Přidejte nakrájený špenát a vařte do zvadnutí.
- Odstraňte z ohně a přidejte smetanový sýr, panko strouhanku a tymián a promíchejte.
- Náplň dejte do lednice a nechte úplně vychladnout.
- Vepřovou panenku rozřízněte podélně napůl (ale ne nadoraz) a otevřete ji jako knihu.
- Naklepejte vepřové maso tak, aby bylo rovnoměrné (asi 1 cm) tlusté.
- Povrch vepřového masa potřete vychladlou náplní, srolujte a zajistěte párátky.
- Smíchejte dijonskou hořčici s 1 lžící olivového oleje a potřete panenku.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Pečte asi 25-30 minut, dokud teplota nedosáhne 57 °C.
- Grilujte dalších 5 minut nebo dokud panenka nezhnědne a vnitřní teplota není 63 °C.
- Před krájením nechte 5 minut odpočinout.
- Nechte si chutnat!
Pokud jste milovníci hub, určitě oceníte i naše chutné recepty na žampiony plněné sýrem 5x jinak. Lepší už být nemůžou!