Fantastický recept na uzenou panenku s bohatou a chutnou omáčkou z ostružin a bourbonu si musí zamilovat naprosto každý! Vychutnejte si dokonalou kombinaci vepřového masa a sladké a slané chuti.
Co budete potřebovat
Na vepřovou panenku:
- 1 kg vepřové panenky (2 vepřové panenky), bez stříbrné kůže
- 1 lžíce dijonské hořčice,
- 2 lžíce BBQ koření
Na omáčku:
- 480 g čerstvých ostružin
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- ¼ šálku bourbonu
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce nakrájené šalotky
- ¼ šálku balzamikového octa
- 2 lžičky čerstvého nasekaného rozmarýnu
- ½ lžičky cukru (volitelně)
Postup
- Nastavte udírnu na 107-121 stupňů Celsia a dejte do ní ovocné dřevo.
- Ostružiny opláchněte a vložte do skleněné zapékací mísy (ideálně o rozměrech 20×20 cm).
- Smíchejte s 1 lžící cukru, 1 lžičkou soli a ¼ šálkem bourbonu.
- Dejte do udírny a uďte 90 minut, poté vyjměte.
- Do malého hrnce přidejte extra panenský olivový olej a šalotku restujte na středním plameni asi 3 – 5 minut.
- Přidejte balzamikový ocet a přiveďte k varu.
- Přidejte uzenou ostružinovou směs a rozmarýn.
- Nechte vše společně vařit asi 5 minut za častého míchání.
- Pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory rozmačkejte ostružiny, abyste je rozmělnili do husté omáčky.
- Ochutnejte a případně dochuťte.
- Pokud není omáčka dost sladká, přidejte další ½ lžičky cukru najednou.
- Na maso si také připravte udírnu na 107 až 121 stupňů Celsia a dejte do ní ovocné dřevo, například z jabloně či třešně.
- Vepřovou panenku potřete vrstvou dijonské hořčice a poté ji posypte BBQ kořením.
- Dejte do udírny a uďte až 90 minut nebo dokud vnitřní teplota v nejtlustší části panenky nebude 60 stupňů Celsia.
- Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout.
- Nakrájejte a pokapejte ostružinovou omáčkou.
- Nechte si chutnat!