Vepřová panenka s omáčkou z uzených ostružin a bourbonu

Vepřová panenka s omáčkou z uzených ostružin a bourbonu

Fantastický recept na uzenou panenku s bohatou a chutnou omáčkou z ostružin a bourbonu si musí zamilovat naprosto každý! Vychutnejte si dokonalou kombinaci vepřového masa a sladké a slané chuti.

Co budete potřebovat

Na vepřovou panenku:

  • 1 kg vepřové panenky (2 vepřové panenky), bez stříbrné kůže
  • 1 lžíce dijonské hořčice,
  • 2 lžíce BBQ koření

Na omáčku:

  • 480 g čerstvých ostružin
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku bourbonu
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce nakrájené šalotky
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • 2 lžičky čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • ½ lžičky cukru (volitelně)

Postup

  • Nastavte udírnu na 107-121 stupňů Celsia a dejte do ní ovocné dřevo.
  • Ostružiny opláchněte a vložte do skleněné zapékací mísy (ideálně o rozměrech 20×20 cm).
  • Smíchejte s 1 lžící cukru, 1 lžičkou soli a ¼ šálkem bourbonu.
  • Dejte do udírny a uďte 90 minut, poté vyjměte.
  • Do malého hrnce přidejte extra panenský olivový olej a šalotku restujte na středním plameni asi 3 – 5 minut.
  • Přidejte balzamikový ocet a přiveďte k varu.
  • Přidejte uzenou ostružinovou směs a rozmarýn.
  • Nechte vše společně vařit asi 5 minut za častého míchání.
  • Pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory rozmačkejte ostružiny, abyste je rozmělnili do husté omáčky.
  • Ochutnejte a případně dochuťte.
  • Pokud není omáčka dost sladká, přidejte další ½ lžičky cukru najednou.
  • Na maso si také připravte udírnu na 107 až 121 stupňů Celsia a dejte do ní ovocné dřevo, například z jabloně či třešně.
  • Vepřovou panenku potřete vrstvou dijonské hořčice a poté ji posypte BBQ kořením.
  • Dejte do udírny a uďte až 90 minut nebo dokud vnitřní teplota v nejtlustší části panenky nebude 60 stupňů Celsia.
  • Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout.
  • Nakrájejte a pokapejte ostružinovou omáčkou.
  • Nechte si chutnat!
Uzená panenka sevírovaná na talíři s opečenými bramborami a omáčkou. Vedle je sklenice červeného vína.
www.vindulge.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.