Vepřová panenka se sladkou omáčkou ze švestek. Na kompletní recept vám postačí pouhých 6 ingrediencí! Lepkavá zredukovaná omáčka je tak chutná, že budete chtít zdvojnásobit její množství. ALe existuje mnohem více způsobů, jak si ji vychutnat. Zkuste je s našimi luxusními recepty s vepřovou panenkou!
Co budeme potřebovat
Na panenku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg vepřové panenky
- 1 polévková lžíce koření na steak (nebo jen sůl a pepř)
Na omáčku
- 5 švestek (nakrájených na velmi malé plátky)
- 3 lžíce balzamikového octa
- 4 lžíce medu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Celou panenku potřete olivovým olejem a přidejte zvolené koření.
- Koření rozetřete tak, aby pokrylo celé maso ze všech stran.
- Vložte vepřovou panenku do pekáče, volně přikryjte hliníkovou fólií a pečte 30–40 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů, dokud nebude panenka propečená a uprostřed světle růžová.
- Vyjměte vepřovou panenku z trouby a nakrájejte ji. Pokud je pro vás příliš růžová, zakryjte pekáč alobalem a nechte ji 10-15 minut odležet na lince (vepřové maso se bude dále vařit vlastní teplotou).
- Ve středně velké pánvi smíchejte nakrájené švestky, balzamikový ocet a med a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a za občasného míchání vařte 10-15 minut odkryté, aby se omáčka zredukovala. Švestky by měly změknout a pustit šťávu.
- Odstavte z plotny, přikryjte a před podáváním nechte přikryté ještě 10 minut odležet. To pomůže omáčce zhoustnout.
- Nakrájenou vepřovou panenku přelijte lžící švestkové omáčky.