Šťavnatá, dokonale propečená vepřová panenka, obalená v prosciuttu, žampionech a máslovém listovém těstě se stane vaší novou oblíbenou pochoutkou, která se skvěle hodí i na slavnostnější příležitosti. A co je ještě lepší, její příprava je mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát!
Co budete potřebovat
- 500 g vepřové panenky
- 1 lžíce oleje neutrální chuti
- 2 lžíce másla
- 250 g žampionů, nakrájených na kostičky
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- malý svazek čerstvého tymiánu (pouze listy)
- 50 ml bílého vína
- 250 g listového těsta
- 6 plátků prosciutta nebo parmské šunky
- 1 lžíce hořčice
- malý svazek čerstvé šalvěje (nasekané listy)
- 1 vejce, rozšlehané
- mořská sůl a černý pepř
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nasekaná nadrobno
- 2 lžíce hořčice
- 125 ml kuřecího vývaru
- 125 ml bílého vína
- 50 ml smetany na vaření
- 1 lžička sušeného tymiánu
- mořská sůl a černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Z panenky odstraňte stříbrnou kůži a odřízněte všechny tenké konce.
- Panenku ze všech stran dobře osolte a opepřete, poté ve velké pánvi rozehřejte olej, dokud nebude velmi horký.
- Vepřové maso opečte ze všech stran, poté vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Nastavte plamen na střední teplotu a na pánvi rozpusťte máslo.
- Restujte žampiony, cibuli a tymián, dokud nezměknou a nezezlátnou, asi 8 minut.
- Dochuťte solí a pepřem, poté na pánev nalijte bílé víno a dřevěnou stěrkou seškrábněte veškeré připečené kousky.
- Vařte, dokud se tekutina neodpaří, poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
- Těsto rozválejte na čtverec cca 30 x 30 cm, položte na něj plátky prosciutta, které se mírně překrývají.
- Potřete hořčicí, posypte lístky šalvěje a poté směs žampionů a cibule rovnoměrně rozprostřete na prosciutto.
- Na žampiony položte vepřové maso, pak těsto srolujte a konce zastrčte pod něj.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut do zlatova.
- Zatímco se Wellington peče, připravte si omáčku.
- Ve stejné pánvi, kterou jste použili na žampiony, rozehřejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Jemně restujte cibuli 5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte hořčici a vařte 1 minutu, poté zalijte kuřecím vývarem a bílým vínem.
- Za stálého míchání přiveďte k varu a poté vmíchejte smetanu a tymián.
- Vařte 5 minut do mírného zhoustnutí, poté dochuťte solí a pepřem.
- Sundejte z plotny, přikryjte a udržujte v teple.
- Když je Wellington upečený, vyjměte ho z trouby a nechte 5 minut odpočinout.
- Poté nakrájejte zoubkovaným nožem a podávejte se zelenými fazolkami a smetanovou omáčkou.