Vepřová panenka Wellington

Vepřová panenka Wellington

Šťavnatá, dokonale propečená vepřová panenka, obalená v prosciuttu, žampionech a máslovém listovém těstě se stane vaší novou oblíbenou pochoutkou, která se skvěle hodí i na slavnostnější příležitosti. A co je ještě lepší, její příprava je mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát!

Co budete potřebovat

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 lžíce oleje neutrální chuti
  • 2 lžíce másla
  • 250 g žampionů, nakrájených na kostičky
  • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
  • malý svazek čerstvého tymiánu (pouze listy)
  • 50 ml bílého vína
  • 250 g listového těsta
  • 6 plátků prosciutta nebo parmské šunky
  • 1 lžíce hořčice
  • malý svazek čerstvé šalvěje (nasekané listy)
  • 1 vejce, rozšlehané
  • mořská sůl a černý pepř

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 lžíce hořčice
  • 125 ml kuřecího vývaru
  • 125 ml bílého vína
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • mořská sůl a černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Z panenky odstraňte stříbrnou kůži a odřízněte všechny tenké konce.
  • Panenku ze všech stran dobře osolte a opepřete, poté ve velké pánvi rozehřejte olej, dokud nebude velmi horký.
  • Vepřové maso opečte ze všech stran, poté vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Nastavte plamen na střední teplotu a na pánvi rozpusťte máslo.
  • Restujte žampiony, cibuli a tymián, dokud nezměknou a nezezlátnou, asi 8 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem, poté na pánev nalijte bílé víno a dřevěnou stěrkou seškrábněte veškeré připečené kousky.
  • Vařte, dokud se tekutina neodpaří, poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
  • Těsto rozválejte na čtverec cca 30 x 30 cm, položte na něj plátky prosciutta, které se mírně překrývají.
  • Potřete hořčicí, posypte lístky šalvěje a poté směs žampionů a cibule rovnoměrně rozprostřete na prosciutto.
  • Na žampiony položte vepřové maso, pak těsto srolujte a konce zastrčte pod něj.
  • Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut do zlatova.
  • Zatímco se Wellington peče, připravte si omáčku.
  • Ve stejné pánvi, kterou jste použili na žampiony, rozehřejte máslo a nechte ho rozpustit.
  • Jemně restujte cibuli 5 minut, dokud nezměkne.
  • Vmíchejte hořčici a vařte 1 minutu, poté zalijte kuřecím vývarem a bílým vínem.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu a poté vmíchejte smetanu a tymián.
  • Vařte 5 minut do mírného zhoustnutí, poté dochuťte solí a pepřem.
  • Sundejte z plotny, přikryjte a udržujte v teple.
  • Když je Wellington upečený, vyjměte ho z trouby a nechte 5 minut odpočinout.
  • Poté nakrájejte zoubkovaným nožem a podávejte se zelenými fazolkami a smetanovou omáčkou.
Vepřová panenka obalená v prosciuttu, žampionech a máslovém listovém těstě na talířku.
www.daysofjay.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.