Vepřová pečeně dušená na žampionech s vínem

Vepřová pečeně dušená na žampionech s vínem

Dokonalá žampionová omáčka provoněná čerstvými bylinkami, pomerančovou kůrou a česnekem, podávaná spolu s křehkým vepřovým masem a vařenou polentou, se stane oblíbeným víkendovým pokrmem vaší rodiny.

Co budete potřebovat

  • 1 kg vepřové pečeně bez kosti, převázané kuchyňským provázkem
  • 1 a 1/2 lžičky hrubé mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g bílých žampionů nakrájených na čtvrtky
  • 8 malých jarních cibulek, ořezaných, použijte pouze bílé části
  • 3 velké stroužky česneku, rozdrcené
  • 1/2 šálku bílého vína Muškát
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 6 snítek tymiánu
  • 8 proužků pomerančové kůry o velikosti cca 7,5 cm
  • vařená polenta, k podávání

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Vepřové maso rovnoměrně posypte solí a pepřem.
  • Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte na pánev vepřovou pečeni a opékejte, nerušeně, dozlatova, z jedné strany (zabere to cca 3 minuty).
  • Maso takto opékejte ze všech stran.
  • Maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Přidejte do pánve žampiony, cibuli a česnek a restujte za častého míchání, dokud se tekutina ze žampionů neuvolní a neodpaří, asi 8 minut.
  • Přidejte víno.
  • Vařte, seškrabujte opečené kousky ze dna pánve, dokud se víno nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
  • Přidejte vývar, rozmarýn a tymián; vařte nerušeně 3 minuty.
  • Vraťte vepřové maso do pánve.
  • Přikryjte, přeneste do předehřáté trouby a pečte, dokud teploměr vložený do nejtlustší části masa nezaznamená 54 C, asi 30 minut.
  • Vyjměte pánev z trouby.
  • Přeneste vepřové maso na prkénko a nechte 5 minut odpočinout.
  • Mezitím do žampionové směsi v pánvi přidejte proužky pomerančové kůry.
  • Přiveďte omáčku k varu na středně vysokém plameni a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 3 minuty.
  • Vyhoďte proužky pomerančové kůry, rozmarýn a tymián.
  • Odstraňte a zlikvidujte provázek z vepřového masa.
  • Nakrájejte vepřové maso přes vlákna.
  • Podávejte maso naservírované na polentě s žampionovou směsí.
  • Dobrou chuť!
Vepřové maso svázané kuchyňským provázkem s cibulkami, žampiony a bylinkami.
www.foodandwine.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.