Vepřová pečeně na bylinkách s omáčkou

Vepřová pečeně na bylinkách s omáčkou

Tato vepřová pečeně potřená česnekovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusní omáčkou z vepřového výpeku a smetany vás naprosto odzbrojí. Přitom se jedná o neuvěřitelně jednoduchý pokrm, na který ani nepotřebujete žádné náročné ingredience.

Co budete potřebovat

Na vepřové maso:

  • 1,5 až 2 kg vepřové pečeně bez kosti
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 lžíce lisovaného česneku
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • ½ šálku suchého bílého vína, jako je sauvignon blanc nebo pinot gris

Na omáčku:

  • 2 lžíce změklého másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ šálku kuřecího nebo hovězího vývaru
  • ¼ šálku smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Smíchejte olivový olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  • Vepřové maso propíchněte ostrým nožem na 5 nebo 6 místech.
  • Maso ze všech stran potřete česnekovo-bylinkovou směsí.
  • Zabalte do alobalu a přeneste do chladničky na 2 až 24 hodin marinovat.
  • Pokud chcete, můžete vepřové maso péct ihned po nanesení bylinkové směsi.
  • Pečeni vyjměte z lednice a před pečením nechte 45 minut až 1 hodinu odpočívat na desce zabalené v alobalu.
  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Nakapejte lžíci olivového oleje do velké pánve vhodné do trouby a dejte na vysoký plamen.
  • Když je olej rozpálený, přidejte maso a opékejte ze všech stran, dokud nezezlátne.
  • Otočte ho tučnou stranou nahoru a stáhněte z ohně.
  • Nalijte víno do pánve kolem pečeně a přikryjte ji poklicí (pokud vaše pánev nemá poklici, která by pasovala, použijte alobal).
  • Přeneste do trouby a pečte 45 minut, poté sejměte poklici a pečte dalších 20 až 30 minut nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa nedosáhne alespoň 63 stupňů Celsia a ne více než 68 stupňů Celsia.
  • Vyjměte pánev z trouby, přendejte maso na prkénko a zakryjte ho plátkem alobalu.
  • Před krájením nechte 15 minut odpočinout.
  • Zatímco vepřové odpočívá, připravte si omáčku.
  • Do malé misky přidejte změklé máslo a mouku a vidličkou propracujte, dokud se nespojí do hladké pasty.
  • Pánev s vepřovým výpekem dejte na střední plamen a přidejte vývar.
  • Šlehejte a seškrábejte všechny zhnědlé kousky ze dna.
  • Přidejte směs másla a mouky.
  • Intenzivně šlehejte, dokud se máslová směs nerozpustí v omáčce.
  • Přiveďte směs k mírnému varu, poté snižte plamen a přidejte smetanu.
  • Vařte 3 až 4 minuty nebo do zhoustnutí.
  • Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Vepřovou pečeni podávejte s omáčkou.
Plátky vepřové pečeně na talíři s bramborovou kaší a fazolkami zalévané omáčkou z vepřového výpeku a smetany.
www.fromvalerieskitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.