Toto vepřové maso bohatě posypané čerstvými bylinkami a pečené v troubě, dokud nebude dokonalo křehké a šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu, je naprostou pochoutkou, kterou si oblíbí celá vaše rodina. Pro ještě větší dokonalost pečeni podávejte s lahodnou omáčkou ze žampionů, sherry a sójové omáčky!
Co budete potřebovat
Na vepřové maso:
- 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušených lístků tymiánu
- ½ lžičky soli
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- 2 prolisované stroužky česneku
Na omáčku:
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek suchého sherry nebo suchého vermutu
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Semena koriandru rozdrťte v hmoždíři.
- Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte spolu se semínky koriandru.
- V malé misce promíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
- Vepřové maso potřete kořením a poklepejte, aby koření dobře drželo.
- Maso položte na mřížku, kterou dejte na pečící plech vyložený alobalem.
- Ujistěte se, že tuková část masa je nahoře.
- Teploměr na maso vložte do středu nejtlustší části masa a pečte 15 minut.
- Snižte teplotu na 160 stupňů Celsia a pokračujte v pečení, dokud teplota na teploměru neukáže 60 stupňů Celsia (to by mělo trvat asi 50 až 70 minut).
- Maso vyndejte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočinout.
- Mezitím rozehřejte olej na pánvi na středně vysokém plameni.
- Opékejte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
- Přidejte žampiony a pokračujte v opékání dalších asi 5 minut, dokud žampiony nezačnou hnědnout.
- Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Zalijte kuřecím vývarem a sójovou omáčkou.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte směs kukuřičného škrobu a vařte asi 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Vepřovou pečení podávejte s oblíbenou přílohou a žampionovou omáčkou.
Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?