Tento lahodný recept na pečeni z vepřového masa s omáčkou z karamelizované cibule je ideální pro nedělní večeři! Není totiž nic lepšího než tuto dobrotu sdílet s přáteli a rodinou, obzvláště když si k ní připravíte lahodné chlupaté knedlíky!
Co budeme potřebovat
- 900 g vepřové panenky
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička hořčice
- 2 polévkové lžíce Worcesterské omáčky
- 90 g másla
- 1 polévková lžíce směsi sušených bylin (bazalka, oregano a/nebo tymián)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na omáčku
- 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
- 30 g mouky
- 480 ml vývaru
- sůl
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Opláchněte a osušte vepřovou panenku a poté dochuťte solí a pepřem.
- Rozpalte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokou teplotu.
- Přidejte olej a poté opečte vepřovou panenku ze všech stran, dokud se nevytvoří kůrčička, asi 1 minutu z každé strany.
- Vyjměte vepřovou panenku z pánve a posypte ji sušenými bylinkami.
- Na stejnou pánev přidejte máslo, česnek, worcesterskou omáčku a hořčici.
- Omáčku míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí. Vložte vepřovou panenku zpět do pánve a nalijte na ni trochu omáčky.
- Vepřovou panenku přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 30 minut.
- Odstraňte fólii, nalijte na hřbet trochu další omáčky a vařte asi dalších 30 minut.
- Vyjměte vepřovou panenku z pánve a zakryjte alobalem, aby asi 15 minut odpočívala.
- Mezitím si zahřejte stejnou pánev.
- Přidejte cibuli a opékejte dozlatova asi 5 minut.
- Vmíchejte mouku. Postupně zašlehejte vývar, dokud se nezapracuje a nespojí. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Snižte teplotu na střední, často míchejte, vařte do zhoustnutí, asi 5 minut v závislosti na preferované hustotě.
- Vepřovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte s cibulovou omáčkou.