Jednou z nejznámějších úprav pečeně je ta s houbami. Maso můžete péct přímo s houbami a omáčkou, v našem receptu se však podíváme na trochu jiný způsob úpravy vepřového masa na houbách. Máte nějaké houby navíc? Podívejte se na naše tipy jak přebytečné houby správně uchovávat.
Ingredience:
Na maso
- 600 g vepřové pečeně
- 2 lžičky čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 ½ lžičky sušené šalvěje
- 1 lžička sušeného tymiánu (nebo pár snítek čerstvého)
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 3 stroužky česneku
Na omáčku
- 500 g čerstvých hub (hříbky nebo žampiony)
- 3 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 350 ml kuřecího vývaru
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
- sůl
- pepř
Postup:
Příprava masa
- V malé misce smíchejte všechno koření.
- Kořením posypte maso a promačkejte tak, aby na masu dobře drželo.
- Pečeni vložte do pekáče a dejte péct do trouby předehřáté na 220°C. Pečte po dobu 15 minut a poté snižte teplotu na 160°C a pečte zhruba další 1,5 hodiny.
- Před podáváním nechte maso 10-15 minut odpočívat, poté teprve nakrájejte.
Příprava omáčky
- Na středním ohni zahřejte olej. Orestujte utřený česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
- Přidejte houby a restujte po dobu 4-5 minut.
- Přidejte víno, 200ml kuřecího vývaru a duste, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Poté přidejte zbytek vývaru a sojovou omáčku. Přiveďte k varu.
- Vmíchejte směs kukuřičného škrobu a vody a duste další 2 – 3 minuty.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Maso přelijte houbovou omáčkou a podávejte s rýží.