Vepřová pečeně s bylinkovou omáčkou

Vepřová pečeně s bylinkovou omáčkou

Tato vepřová pečeně s čerstvými bylinkami, pečená v troubě, je nahoře krásně křupavá a uvnitř dokonale jemná a šťavnatá. Lahodná houbová omáčka jí dodává ještě lepší chuť. Buďte si jistí, že s ní každého ohromíte!

Ingredience

Vepřová pečeně

  • cca 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 2 lžíce čerstvé šalvěje, nasekané (nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje)
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 2 drcené stroužky česneku

Houbová omáčka

  • 450 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek suchého sherry (nebo suchého vermutu)
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (rozpuštěného v 1 lžíci vody)
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Rozdrťte semínka koriandru v misce.
  3. Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte je spolu se semínky koriandru.
  4. V malé misce smíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
  5. Vepřovou pečeni posypte kořením a maso naklepejte, aby koření dobře drželo.
  6. Umístěte pečeni na rošt umístěný nad pekáčem vyloženým alobalem.
  7. Ujistěte se, že je tuková čepička nahoře.
  8. Pečte 15 minut.
  9. Snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení, dokud teplota ve středu nejsilnější části masa nedosáhne 60 °C, tedy asi 50 – 70 minut.
  10. Maso vyjměte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
  11. Mezitím rozpalte na pánvi olej.
  12. Restujte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
  13. Přidejte houby a pokračujte v restování dalších asi 5 minut, dokud houby nezačnou hnědnout.
  14. Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
  15. Přilijte kuřecí vývar a sójovou omáčku.
  16. Přiveďte k varu.
  17. Přidejte kukuřičný škrob a duste asi 2 minuty, dokud nezhoustne.
  18. Dosolte a dopepřete.
  19. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou (skvělá je například bramborová kaše s česnekem).
Vepřová pečeně s bylinkovo-houbovou omáčkou
www.cravingtasty.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.