Tento recept na vepřovou pečeni s omáčkou z pomerančové šťávy a brusinkové omáčky je perfektním svátečním pokrmem. Maso je dokonale šťavnaté, lahodné a vypadá naprosto božsky.
Co budete potřebovat
- 1,2 kg vepřové pečeně bez kosti
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- 3/4 šálku pomerančové šťávy
- 1/4 šálku jablečného octa
- 230 g pomerančové marmelády
- 200 g brusinkové omáčky
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Dejte vepřové maso do mělké pánve a osušte papírovou utěrkou.
- Potřete všechny strany olivovým olejem.
- Dochuťte solí a pepřem ze všech stran.
- Restujte každou stranu na vysokém plameni po dobu 2 minut, celkem 10 minut.
- Během opékání si připravte omáčku.
- Ve střední misce smíchejte dohromady 1/2 šálku pomerančové šťávy, ocet, pomerančovou marmeládu a brusinkovou omáčku.
- Opečené vepřové maso vložte do velkého pekáče a zalijte omáčkou.
- Pečte 60–80 minut nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 60–63 °C v nejstřednější části.
- Každých 20 minut podlévejte směsí pomerančové šťávy a brusinkové omáčky.
- Vyjměte z trouby a dejte vepřové maso na talíř s alobalem, aby si 10 minut odpočinulo.
- Zatímco vepřové maso odpočívá, přidejte zbývající 1/4 šálku pomerančové šťávy do šťávy zbylé z pečení.
- Omáčku přelijte do hrnce, přiveďte k varu a poté snižte na mírný plamen a nechte chvíli vařit.
- Maso nakrájejte a podávejte ho pokapané omáčkou a ozdobené plátky pomeranče a čerstvými brusinkami.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty s pomerančem. Máme pro vás sladké i slané varianty!