Vepřová pečeně se smetanou a hořčicí

Vepřová pečeně se smetanou a hořčicí

Tento recept se vám bude zdát na hony vzdálený od té klasiky, kterou známe my. Přesto se skutečně jedná o jednu z variant plece na smetaně, jen ta smetana je v tomto případě součástí luxusní omáčky. Příprava je snadná a zvládne to opravdu každý. Masíčko je ve finále šťavnaté a s omáčkou má naprosto dokonalou chuť.

Ingredience:

  • 3 kg vepřové plece bez kosti
  • Extra panenský olivový olej
  • Mořská sůl podle chuti
  • 3 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 450 ml smetany
  • 3 lžíce kremžské hořčice
  • 1 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře

Postup:

  • Nejdříve si předehřejte pečící troubu na 230°C.
  • Potřete maso olejem a osolte mořskou solí.
  • Připravte si pekáč s roštem a umístěte na něj maso.
  • Nalijte trochu vody na dno.
  • Vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut.
  • Potom stáhněte teplotu na 160°C a nechte maso pomalu péct 1 1/2 hodiny.
  • Když se vám bude zdát maso ještě málo upečené, nechte jej péct ještě dalších 30 minut.
  • Po upečení maso z trouby nevyndávejte. Pouze otevřete dvířka a nechce jej v troubě odpočívat 20 minut.
  • Mezitím co bude maso odpočívat, připravte si omáčku.
  • Kuřecí vývar dejte do hrnce a nechte ho povařit, až se zhruba polovina tekutiny odpaří.
  • Odstavte a za stálého míchání přilijte smetanu.
  • Vraťte hrnec na sporák a na mírném ohni přiveďte pomalu k varu.
  • Přidejte hořčici a nechte vařit cca 20 minut.
  • Okořeňte a podle chuti případně ještě přisolte.
Vynikající zapečený vepřík se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Zdroj: https://www.goodfood.com.au/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.