Recepty z pomalého hrnce jsou výtečné a navíc jednoduché na přípravu. A přesně takový je i tento recept. Kombinace vepřového masa, sušených brusinek, ostružinové marmelády, cibule a chili je naprosto dokonalá a vy už si na jiný pokrm z vepřové pečeně ani nevzpomenete.
Co budete potřebovat
- 1 vepřová pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,2 kg
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká bílá cibule, nakrájená
- 1 šálek sušených brusinek
- 1/4 šálku ostružinové marmelády
- 1 lžička chilli prášku
- 1 bobkový list
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 1 šálek vody
Postup
- Vepřové maso ze všech stran osolte a opepřete.
- Rozpalte velkou litinovou pánev na středně vysokém plameni.
- Na pánev přidejte olej a jakmile je olej rozpálený, přidejte vepřovou pečeni a opékejte 2-3 minuty ze všech stran.
- Vepřové maso přendejte do pomalého hrnce spolu s nakrájenou cibulí, sušenými brusinkami, marmeládou, kořením a vývarem.
- Nalijte vodu do pánve, ve které jste opékali maso a oškrábejte všechny kousky v pánvi.
- Nalijte tuto tekutinu na maso v pomalém hrnci.
- Pomalý hrnec přikryjte a vařte na nejvyšším stupni 90–120 minut.
- Otestujte teplotu vepřového masa teploměrem na maso.
- V nejtlustší části pečeně by měl ukazovat 63-65°C.
- Maso vyndejte na servírovací tác a podle potřeby omáčku zahustěte dalším vařením v pomalém hrnci několik minut (nebo smícháním lžičky kukuřičného škrobu se lžičkou vody do hladka a všleháním do omáčky).
- Nakrájejte pečeni na 0,5 – 1 centimetrové plátky.
- Vepřové maso podávejte přelité omáčkou z pomalého hrnce.
A co takové recepty na vynikající kotletky z vepřového masa? Zkuste je zapečené i grilované!